İletişim 0535 675 02 31
MekanikTesisat.Net
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
  • Hizmetlerimiz
  • Mekanik Hesaplar
  • Galeri
  • İletişim
  • VRV
  • BLOG

Eurovent Sertifikası Nedir ?

11/17/2020

0 Comments

 

Eurovent Sertifikası Nedir Ne İşe Yarar

Hasan Acül ' ün makalesinden yararlanarak konuya giriş yapacak ve konuyu derinlemesine ele alacağız. 

Eurovent Sertifikasyonu

      Eurovent sertifikası, iklimlendirme, soğutma, klima alanında kullanılan belli başlı ürün gamlarına yönelik isteğe bağlı alınan, uluslararası “ispat” belgesidir. Ürünlerin kapasite ve performans değerlerinin, Avrupa ve diğer uluslararası standartlara göre bağımsız test laboratuvarlarında doğrulandığını ispat eden; merkezi Paris’te bulunan Eurovent Sertifikasyon Firması tarafından verilen ürün sertifikasıdır [4]. Geçerlilik gördüğü temel pazar Avrupa’dır. Eurovent Sertifikası bir kalite veya güvenlik sertifikasyonu olmayıp, yalnızca imalatçıların yazılımlarında ve teknik ürün kataloglarında yayınladıkları/belirttikleri ürün performans ve kapasite değerlerinin doğruluğunu sertifikalamaktadır. Eurovent Sertifikasyon firmasının kurucusu ve sahibi Brüksel merkezli Eurovent (isim değişikliği öncesi Eurovent-Cecomaf) Derneği’dir.

          Sayısı 19 olan Eurovent Sertifikasyon programları, konfor klimaları, hassas klimalar, fancoil üniteleri, kanallı fancoil üniteleri, soğutma grupları, oda soğutucu evaporatörler, hava soğutmalı kondenserler, kuru soğutucular, soğutma kuleleri, klima santralleri, soğutuculu teşhir dolapları, kanatlı borulu tip ısıtma ve soğutma eşanjörleri, plakalı ve döner tip hava eşanjörleri, hava filtreleri, soğuk tavan üniteleri ve çatı tipi klima üniteleri ürün gruplarını kapsamaktadır [4]. Ürünler için sertifikayı bir kez almak yeterli olmamaktadır. Her program için farklı periyotlarda tekrar testleri yapılması zorunludur. Sertifika alma süresi, programın yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte -Eurovent’teki bürokratik süreçlerin ve test merkezinin yoğunluğunun da etkisiyle- yaklaşık 1,5 – 2 yılı bulabilmektedir. Sertifika bedeli programda uygulanacak testlerin sayısına bağlı olarak değişmektedir. Süreç başladığı andan itibaren Eurovent firması tarafından yıllık üyelik bedeli tahsil edilmeye başlanmaktadır. Katılımcı bir firma birden fazla sertifikasyon programına dahil olabilmektedir.

        Eurovent Sertifikasyon Programlarına göre Katılımcı sayıları Tablo 1.’de görülmektedir [4].       

         Eurovent Sertifikasyon programlarında farklı kıtalardan olmak üzere toplam 31 ülkeden
170 adet katılımcı firma yer almıştır. Katılımcı sayısına göre yapılan sıralamaya göre, ilk üçte Fransa, İtalya ve Almanya’nın yer aldığı görülmekte; Türkiye’nin ilk üç ülkeden hemen sonra gelen 4. en fazla sertifikaya sahip ülke olduğu göze çarpmaktadır. Ülkemizde, İstanbul’da (Gebze de dahil) 4 adet, İzmir’de 4 adet ve Ankara’da 2 adet olmak üzere, Eurovent sertifikası olan toplam 10 adet firma vardır. Firmalarımız, klima santralleri (8 katılımcı), kanatlı borulu tip ısıtma ve soğutma eşanjörleri (2 katılımcı), fancoil üniteleri (1 katılımcı) ve çatı tipi klimalar (1 katılımcı) olmak üzere 4 farklı program kapsamında sertifikalanmıştır [4]. (Bir firma birden fazla sertifikasyon programına dahil olabilmektedir). Eurovent sertifikası olan işletme sayımızın önümüzdeki yıllarda artacağı tahmin edilmektedir.

Resim

Hangi Ürünleri Kapsar;
Plakalı Tip Hava-Hava Eşanjörler (AAHE)
Döner Tip Hava-Hava Eşanjörler (AARE)
12 kW'ın altında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC1)
12 kW ila 45 kW arasında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC2)
45 kW ila 100 kW arasında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC3) Klima Santralleri (AHU)
Soğuk Kirişler (CB)
Hassas Kontrol Klima Cihazları (CC)
Fan Coil Üniteleri (FC)
Kanallı Tip Fan Coil Üniteleri (FCP)
İnce Hava Filtreleri (F5-F9 Sınıfı) (FIL)
Soğuk Oda Evaporatörleri (HECOOL)
Hava Soğutmalı Kondenserler (HECOND)
Kuru Soğutucular (HEDCOOL)
Isıtma ve Soğutma Bataryaları (HECOILS)
Soğutma Grupları (LCP)
​Soğutmalı Teşhir Dolapları (RDC)

Eurovent Sertifikası firmalara ne avantajlar saglar?

             31 ülkeden 170 adet firmanın sahip olduğu Eurovent sertifikası programlarına katılan imalatçılar için sertifikanın getireceği bazı avantajlar şöyle sıralanabilir:

• Firma müşterileri satın aldıkları sertifikalı ürünün kapasite ve performans verilerinden emin olur ve enerji maliyetlerini doğrulukla öngörebilir. Sertifika, ürünlere ait kapasite ve performans verileri üzerinde “ispat edilmişlik/doğrulanmışlık” sağlar.
• Satışların artmasını sağlar.
• Ürün karlılığının artmasını sağlar.
• İhracat için önemli bir anahtar durumundadır; Avrupa pazarının kilidini açar, ihracat satış payını artırır.
• Eşit koşullarda, karşılaştırılabilir verilerle rekabette şeffaflık sağlar. • Ürün kalitesinin yükselmesini sağlar.
• Araştırma ve Geliştirme kabiliyetini geliştirir, AR&GE faaliyetlerini kurumsallaştırır.
• Firmanın Ürün Geliştirme faaliyetlerinin artmasını sağlar.
• Firmaya ulusal ve uluslararası prestij ve güvenilirlik sağlar.
• Kalite güvence sistemini güçlendiricidir.
• Kurumsallaşmayı güçlendiricidir.
 Firmanın yazılım geliştirme süreçlerine dahil olmasını sağlar.
• Firma teknik ve teknolojik seviyesini yükseltir. • Firma ufkunu ve hedeflerini büyütür.
• Çalışanların teknik seviyesini yükseltir.
• Finansal yapının kurumsallaşmasına yardımcı olur.

Resim

Klima Santrali Gövde Özellikleri

​Mekanik Dayanım

Santral gövdelerinde çalışma sırasında, negatif ya da pozitif basınç nedeniyle gövde tasarımına bağlı olarak sehim oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu sehim, EN 1886 standardında cihaz gövdesine
​± 1000 Pa basınç uygulanarak ölçülür ve sehimin gözlemlendiği geometrideki ölçüye oranlanır. Gövdede oluşan sehime göre cihazların mekanik dayanım sınıfı D1, D2 ya da D3 olarak belirlenir. D1 en iyi sınıftır ve 4 mm/m ‘den daha az sehim oluşan gövdelere verilir.

Resim
Resim

Gövde Sızdırmazlığı

Hava kaçakları klima santrali verimini önemli derecede etkilemektedir. Gövdeden dış ortama veya dış ortamdan gövdenin içine olan kaçaklar +700 ve -400 Pa basınçta ölçülerek sızdırmazlık sınıflandırması yapılmaktadır. Sınıflara göre izin verilen kaçak miktarları yüzey alanı cinsinden hesaplanmakta ve gövde L1, L2, L3 olarak sınıflandırılmaktadır. L1 en düşük kaçak sınıfını göstermektedir ve kaçağın 0,15l/s.m2 ‘den az olduğu gövdelere verilir

Resim



​1. Test altındaki klima santrali
2. Klima santrali test basınç göstergesi 3. Değişken hızlı fana alternatif olarak boşaltma vanası
4. Değişken hızlı fan
5. Akış ölçüm aleti
6. Giriş plakası
​7. Çıkış plakası

Filtre by-pass hava kaçağı

Filtre etrafındaki hava by-passları Standart dışı, klima santrallarının filtrasyon verimini azaltmaktadır. Klima santralleri ölçülen kaçak miktarına göre F5, F6, F7, F8 ve F9 olarak sınıflandırılmaktadır. F9 sınıfı en düşük kaçak değerine sahiptir. Prensip olarak, klima santrallarının, en düşük kaçak sınıfına ve en yüksek filtre sınıfına eşit standartta olması istenir.

SIZDIRMAZ FİLTRE KIZAK SİSTEMİ

Resim
1. Üst panel
2. Filtre üst omega sacı
3. Erkek Alüminyum kızak
4. Dişi Alüminyum kızak
5. Conta
6. Sıkıştırma mekanizması
​7. Filtre

FİLTRE KAÇAĞI TEST DÜZENEĞİ

Resim
1. Test cihazı
2. Giriş plakası
3. Filtre hücreleri ve sızdırmazlığı sağlanmış filtre çerçevesi 4. Filtre kesiti
5. Gövde

Termal Geçirgenlik

Klima santrallerinde şartlandırılan havanın ısı transferi hesaplaması yapılırken, gövde ile dış ortam arasında ısı geçişi olmadığı varsayımı yapılmaktadır. Özellikle dış ortama yerleştirilen ünitelerde, gövdenin izolasyonun yeterli olmaması durumunda, hem şartlandırılan havanın sıcaklığı dış ortam sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik göstermekte hem de santralin içinde veya dışında yoğuşma meydana gelme riski olmaktadır. Gövde içerisinde yoğuşma meydana gelmesi durumunda, yoğuşan su komponentlere zarar vermekte ve zamanla tozla birleşerek hijyenik olmayan bir ortam oluşturmaktadır.

Termal geçirgenliğin azaltılması amacıyla klima santrali gövdeleri çift cidarlı olarak üretilmektedir. EVO ürünlerinin kasa yapısı iki sac arasında 50mm kaya yünü kullanılarak çift cidarlı olarak tasarlanmış ve düşük termal geçirgenlik elde edilmiştir.

​Termal geçirgenlik faktörü, model kutusunun içi ve dışı arasında 20 K sıcaklık farkı oluşturularak ölçülür. Birimi W/m²K dir.

Termal Köprüleme

     Termal geçirgenliği azaltmak için tasarlanan panel yapısı, panel çevrelerinde ve gövde karkas yapısında kesintiye uğramakta, bu nedenle termal geçirgenlik katsayısı tüm gövdede homojen olmamaktadır. Termal izolasyonun bu şekilde kesintiye uğradığı noktalara ısı köprüsü adı verilmektedir. Isı köprülerin önlenememesi durumunda bu noktalarda yoğuşma olma ihtimali yüksektir.

​      Isıl köprüleme faktörü, santral gövdesi içerisine bir ısı kaynağı yerleştirilerek test edilmektedir. Gövdenin dış yüzeylerinde referans noktalar belirlenerek yüzey sıcaklıkları ölçülmekte ve iç ortam sıcaklığı ile referans noktalardaki en yüksek sıcaklık arasındaki farkın iç ve dış hava sıcaklıkları arasındaki farka oranı ısıl köprüleme faktörü olarak hesaplanmaktadır.

Resim

Aşağıdaki psikrometrik diyagramda klima santralinin yerleştirildiği alana göre yoğuşmanın başladığı ısıl köprüleme faktörleri belirtilmiştir. Dış hava sıcaklığı -12 ºC, klima santralinin yerleştirildiği mekanik ekipman odası da 24 ºC sıcaklığında olduğu varsayılmış ve her bir ısıl köprüleme faktörü sınıfı için yoğuşmanın başladığı nem değerleri hesaplanmıştır. Buna göre TB4 ısıl köprüleme sınıfındaki bir klima santrali için yoğuşma, bağıl nem değeri daha %18 iken başlamakta, TB1 sınıfına ait ısıl köprüleme için ise %57 bağıl neme kadar santral gövdesinde yoğuşma oluşmamıştır.

Resim
0 Comments

VRF Klima Sistemi Bakır Borulama Montajı Nasıl Yapılır ? (Method Statements)

11/16/2020

2 Comments

 

VRF Klima Sistemi Bakır Borulama Sistemi

Bakır Borulama Montajı Nasıl Yapılır ?

Bakır Borulama Method Statements

Hepimizin bildiği gibi günümüzde artık VRF Klima Sistemleri epey yaygınlaştı. Bir dış ünite ve bir iç ünite split klimalar yerine artık bir dış üniteyle 10 larca mahali ısıtıp soğutabiliyoruz. Gelin sizlerle bu sistem kurulurken hangi malzeler kullanılıyor, bakır borular hangi ek parçalarla birbirine bağlanıyor, nasıl birleştirme işlemleri uygulanıyor, sistem nasıl test ediliyor birlikte inceleyelim.

Montaj Ekipmanları

• Zincirli Vinç (1 ton), 
• Taş motoru,
• El testeresi,
• Boru kesme makası,
• Plastik kaynak makinası
• Kaynak boyunu mastarları
• Boru işkencesi
• Boru delme,
• Fırça, üstüpü,
• Boru anahtarları, anahtar seti, lokma seti, tornavida seti,
• Lazer, çırpı ipi,
• Matkaplar, taşlayıcılar, eğe vb. el aletleri.
• İskeleler, merdivenler
• Vanalar
• İngiliz anahtarları
• Etanol
• Keten, teflon bant
• Bakır Boru Kesme Aleti
​• Boru şişirme pafta

Test Ekipmanları

• Kumpas, mikrometre,
• Manometre
• Emniyet ventili
​• Manuel test pompası, elektrikli test pompası,

Uygulama Nasıl Yapılır ?

​•​ Lazer veya çırpı ipi vasıtasıyla, boru askı, mesnet ve dübel yerleri için boru yerleşimi belirlenecektir. 
• Onaylı çizimlerde eksik olduğu düşünülen askı ve mesnetler ilave edilecektir. 
• Boru ve ekparçalarının içinde, çapak, toz, birikinti, pas ve yabancı madde olup olmadığı kontrol edilecek ve gerekli temizlik yapılacaktır. 
• Askı ve mesnetlerin dirseklere mümkün olduğunca yakın olmasına dikkat edilecek. Branşman alınan noktalara yakın ilave askı ve mesnet yapılacaktır. Boru üzerindeki ağır ekipmanlar ayrıca mesnetlenecek, boruya taşıttırılmayacaktır
• Düşey kolonların alttan mesnetlenmesine dikkat edilecektir. 
• Ağzı açık boru ucu veya ekparçaları bırakılmayacak, naylon sarılacaktır.
• Borulamanın askı ve mesnetler üzerinde serbest şekilde durması sağlanacak, boru üzerinde gerilme, burulma, eğilme, kasıntı ve kastırma olmaması sağlanacaktır.
• Bakır borular uygun kesme aparatı kullanılarak kesilmiş ve rayba ile çapakları alınmış olmalıdır. 
• Kaynak işçilikleri azot altında yapılacaktır. Tesisat bitiminde azot basarak kaçak testi yapılacaktır.
• Bakir boruların ve Y tipi branşmanlarının 0.5 bar azot altında bakir elektrotlar ile kaynak yapılacak ve kaynak sonrası sistemin 25 bar ve 41,5 bar azot testleri tamamlandıktan sonra bütün sistem vakuma alınacaktır.
• Bakır boru tesisatı tavanda düz hat olarak düzgün çekilecektir. 
• Y branşmanlar doğru şekilde monte edilecektir. (eğim ve yatay açı)
• Y branşmandan sonraki ilk dirsek 500mm sonra olacaktır. 
• Havşalar düzgün açılacaktır.
• Bakır boru tesisatı düz olarak döşenmiş olup "U" sifon yapılacaktır.
• Boru geçiş delikleri panç veya karotla düzgün şekilde delinecektir.
• Multi-kombinasyonlarda dış üniteler arası Y branşmanlar uygun tipte olacaktır. 
• Kullanılacak bakir boruların soğutkan borusu olacak ve şantiyede montaja kadar ağızlarının kapalı olması sağlanacaktır.
• Montaj yapılan borularda dahi ağızları açık bırakılmayacaktır. 
• İzolasyon ek yerleri bantlanırken izolasyon kalınlığını bozacak şekilde yapılmayacaktır.



Kesme İşlemi Nasıl Yapılır ?

o Uygun kesme aletleri ile borular, profiller ve rotlar montaja uygun boyda kesilecektir.
o Kesme yöntemine bağlı olarak oluşan çapak, yağ, pürüz, talaş vd. eğe, çapak alma aleti, parmak taş motoru, küçük taş motoru vb. uygun aletlerle ve yöntem ile temizlenecek ve silinecektir. 

Resim
Resim

Hidrotest
Hidrotestin amacı, boru tesisatının, malzeme ve işçilik hatalarına karşı azot ile sızdırmazlık testine tabi tutulmasıdır. Etkili ve güvenli bir test için burada anlatılan prosedür azami dikkatle takip edilmelidir.
• İç üniteler monte edilmeden önce 41,5 bar 24saat süre ile azot testinde tutulacaktır.
• İç üniteler monte edildikten sonra 25 bar 24 saat süre ile azot testinde Tutulacaktır.

2 Comments

MERKEZİ KLİMA TESİSATLARINDA COVİD-19 İLE İLGİLİ TEDBİRLER

3/21/2020

0 Comments

 

MERKEZİ KLİMA TESİSATLARINDA COVİD-19 İLE İLGİLİ TEDBİRLER

AVM ve İş Yerlerinde Korona Virüsüne Karşı Alınması Gereken Mekanik Tesisat ve Havalandırma Tesisatında Alınması Gereken Tedbirler aşağıda sıralandığı şekildedir. 

AVM, İŞ MERKEZLERİ, REZİDANS, OTEL gibi merkezi klima sistemi kullanan binalarda, ısı ekonomisi açısından karışım havası kullanılmaktadır.

Bunların derhal %100 taze havaya geçirilmeleri ve filtrelerinin değiştirilmesi gerekir.

Klima santral içi temizliği, güvenlik tedbirleri alınmış bir şekilde yapılmalı, daha sonra Alkol gibi dezenfektanlar ile dezenfekte edilmelidir.

Filtre değişimleri, zamanı geldiğinde geciktirmeden yapılmalı ve kaliteli filtre kullanılmalıdır.

Mevcut tesisatlarda kış şartlarında %100 taze havaya göre ısıtma kapasitelerinin yetmemesi durumunda, ısıtıcı cihazlarının büyütülmesi gerekir.

​Isıtma kapasitesini artırma imkanı yoksa ve dönüş havası kullanma zorunluluğu varsa, üfleme havası hepa filtrelerden geçirilmeli, hepa filtrenin direncini yenmesi için vantilatörde tadilat yapılmalı veya vantilatörler değiştirilmelidir.

Karantina bölgeleri negatif basınçlı steril saha olmalı, besleme havası %100 taze hava olup, Hepa filtreli olmalı, emiş havası da hepa filtrelerden geçirilerek dışarı atılmalıdır.

​Emiş havasındaki filtrelerin değiştirilmesi çok tehlikeli olduğundan, “Güvenli Değişim Kabinleri” (Canister, Bag In-Bag-Out kabinler) kullanılmalı, kirli filtreler yakma tesislerine gönderilmelidir

0 Comments

Hava Kanalı Montajı Nasıl Yapılır ? Method Statements

3/21/2020

0 Comments

 

Hava Kanalı Montajı Nasıl Yapılır ? Method Statements

1. MALZEME VE EKİPMANLAR

1.1 Malzemeler

Malzemeler Mekanik Tesisat İşleri Özel Teknik Şartnamesi ve keşif listesinde belirtilmiştir: Havalandırma kanalları, askı, dübel, kılıf ve diğer her türlü aksesuar.
Tüm malzemeler onaylı imalat projelerinde belirtilen ölçü/tip ve kalitede olacaktır.
Malzemeler imalat için depodan sahaya işin amacına uygun bir şekilde verilecektir. Depo sorumlusu, malzemelerin depodan sahaya gönderilmesinden önce gelen malzemenin uygunluğunun kontrolü için Kalite Kontrol departmanına haber vermekle sorumludur.

Montajı yapılacak havalandırma kanalı aşağıda belirtilen tüm yapısal elemanlar eksiksiz olarak monte edilmelidir.
• Galvaniz Sac Kanal
• Flanş
• Köşe Parçası
• Klips
• Profil Konsol
• Dübel
• Rot, civata
• Somun, Pul
• Neopren Conta
• Mastik
• Titreşim contası

1.2 Ekipmanlar

Montaj Ekipmanları

Standart olmayan, sahada üretilmiş alet, aparat ve avadanlık İSG onayı olmadan kullanılmayacaktır.
İskele
Delme Makinesi
Matkap
Kesme Makinesi
Dekupaj Testere
Hidrolik ve/veya Makaralı Kaldırma Makinesi
Aydınlatma ekipmanları,
Sıkma Anahtarı, Tork, Tornavida

Yukarıda belirtilen tüm elemanlar eksiksiz monte edildikten sonra, Hava Damperi, Yangın Damperi, CAV gibi diğer tamamlayıcı elemanların montajı yapılır ve sonrasında Test işlemlerine geçilebilir. Bu tamamlayıcı elemanların montaj esasları, üretici firma esaslarına göre hazırlanacak detay paftalarla onaya sunulacaktır.
​
Tamamlayıcı ekipmanlar aşağıda sıralanmıştır.
• Hava Damperi
• Yangın ve Duman Damperi
• Geri Akis damperi
• Basınç Düşürücü Damper
• Fleksible Konektör
• Yönlendirici Kanat
• Müdahale Kapakları
• Kör Kapak

Test Ekipmanları

• Kanal Sızdırmazlık Test Cihazı 
• Kör Kapak
• Flex

1.3 Yükleme & Boşaltma ve Nakliye

• İmalat surecine siparişi verilmiş tüm kanallar, sipariş listesine göre stoklanıp, is yapılacak alan belirlendikten sonra, Traktör ve/veya insan gücü ile taşınır.
• Dikey taşımalar ise, Vinç gibi transfer araçları aracılığı ile gerçekleştirilir. Vinç kullanılması durumunda operatör sertifikalı olacaktır.
• Malzemelerin depodan şantiye alanına taşınmasında gerekli durumlarda transpalet, forklift kullanılacaktır. Forklift operatörleri sertifikalı olacaktır.
• Geçici depolama sırasında malzemelerin trafiği tıkamayacak ve çalışanlara herhangi bir zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemler alınacaktır.
• Tüm malzemeler, boşaltma esnasında malzeme onaylarına uygun olup olmadıklarına dair dikkatlice incelenerek malzeme uygunluk formları ile kayıt altına alınacaktır.

1.4 Depolama

• Malzemeler ve ekipmanlar sahada depo alanı olarak belirtilmiş yerlerde uygun bir şekilde tiplerine göre ayrı bir şekilde depolanacaktır.
• Depolama yapılan yerde tüm kanalların altına naylon serilip istiflendikten sonra tekrar üzerine naylon serilerek açıkta bir ağız kalmayacak şekilde koruma altına alınacaktır.
• Aynı tipte malzemeler aynı alanda depolanacaktır.
• Tüm malzemeler üreticilerin tavsiyelerine uygun olarak nem, yüksek ve düşük sıcaklıklar, kirletici maddeler ve diğer nedenlerden dolayı malzemelerin bozulmasına sebep olacak durumlardan etkilenmeyecek şekilde depolanması sağlanacaktır.
• Malzemeler etiketleri açıkça okunacak şekilde stoklanacaktır.

2. YAPIM METODU

2.1 Uygulama:

• Markalama ve Delme işlemleri tamamlandıktan sonra, Uygulama sahasına taşınan kanallar, Güzergâh boyunca yerde sıralanır.
• Montaj hattının büyüklüğüne göre gerekli sayıda iskele ve personel hazır bulunmalıdır.
• Ağır kanallar Kaldırma makinesi ile konsollar üzerine bindirilerek, sabitlenir.
• Hafif olan kanallar ise insan gücü ile iskele üzerine konularak, yine insan gücü ile montaj koduna kaldırılarak konsollanır.
• Konsollar üzerine konulurken, kanallar; klips, conta, cıvata ve somun kullanılarak birleştirilir ve tam kapama sağlanır.
• Konsol ile kanal arasında titreşim ve ısıl teması kesmek için conta kullanılacaktır. Ayrıca farklı bir disiplin tarafından kullanılması zorunlu kılacak kanal konsollarında konsol ile rot arasında kauçuk takozlar kullanılmak sureti ile titreşim izolasyonu sağlanacaktır.
• Hat montajı güzergâh boyunca tamamlandıktan sonra, en bastan kod kontrolü yapılır ve proje kodlarına göre askı somunları üzerinden ayar yapılarak, Proje kodlarına çekilir.
• Kanalların asımı tamamlandığında açıkta bir ağız kalması durumunda İHKY planına uygun şekilde sterç veya benzeri bir ürünle kapatılacaktır.
• Kanallara testten sonra yapılacak tüm izolasyonlar koruma altına alınacaktır.
• Fabrikasyon olarak gelen tüm kanalların ek yerleri sızdırmaz silikonla silikonlanıp sahaya sevk edilecektir. Montaj esnasında gerekli görülen her birleşim yerine aynı silikon uygulanacaktır.
• Tamamlayıcı ekipmanlar ise (DAMPER, CAV, VAV) montaj sırasında veya montaj tamamlandıktan sonra katalog ölçülerine göre bırakılan boşluklara monte edilerek hattın sürekliliği sağlanır.
• Sürekliliği tamamlanmış hat test işlemlerine hazır hale böylece getirilmiş olur.
• Montaj askı aralıkları SMACNA Sartlarına göre belirlenmeli ve detay paftalarında sunulmalıdır. Yine bu metodoloji ekinde bu esaslar görülebilir. 
Bu ekte, askı rot ölçüleri SMACNA esaslarına göre direk belirlenmiş olup, Konsol Profil tipi ve askı aralığı Samancı’nın işaret ettiği mukavemet hesaplarına
göre hesaplanarak oluşturulmuştur. (Tablo-1)
Resim
Resim
​• Basınç sınıfına göre uygulanacak olan kanal güçlendirme detayları kanal imalat ve malzeme onay formu ile birlikte sunulacaktır.
• Kanal köşelerinde uygulanacak olan birleşim tipi (Şekil-2) belirtilmiştir.
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

2.3. Kontroller, Testler:

• Montajı tamamlanmış olan havalandırma kanal hattı, Şartnamede belirtilen basınç sınıfında hava basılması yolu ile test edilir.
• Test miktarı ve test kabul esasları yine şartnamelere ve DW 143 (Ek-B) standardına göre belirlenerek yapılır.(Ek-B) A.5 kısmında (a) maddesi ile belirtilen yüksek basınçlı kanalların hepsi test edilecek, (b) maddesi ile belirtilen orta basınç sınıfındaki kanalların %10 luk kısmı istenilen bölgede seçilerek test edilecek ve (c) maddesi ile belirtilen düşük sınıftaki kanallar ise test edilmeyecektir.
• Ekte (Ek-A) test yapmak için kullanılacak cihazın kataloğu yer almaktadır. Test öncesi ilgili cihazın kalibrasyon sertifikaları mutlaka işveren onayına sunulacaktır.
• Sahada monte edilen hava kanallarına montajdan sonra İngiliz DW144 ve DW143 standartlarına uygun olarak Yüklenici tarafından, İŞVEREN'in nezaretinde, bir sızdırmazlık testi yapılacaktır. Her test için bir test tutanağı tertip edilecektir.
0 Comments

Sifonik Sistem Montajı Nasıl Yapılır ? Method Statements

3/21/2020

0 Comments

 

Sifonik Sistem Montajı Nasıl Yapılır ? Method Statements

1. MALZEME VE EKİPMANLAR

1.1 Malzemeler

Malzemeler  Mekanik Tesisat İşleri Özel Teknik Şartnamesi ve keşif listesinde belirtilmiştir: Tüm malzemeler onaylı imalat projelerinde belirtilen ölçü/tip ve kalitede olacaktır. Malzemeler imalat için depodan sahaya işin amacına uygun bir şekilde verilecektir. Depo sorumlusu, malzemelerin depodan sahaya gönderilmesinden önce gelen malzemenin uygunluğunun kontrolü için Kalite Kontrol departmanına haber vermekle sorumludur. Montajı yapılacak Sifonik Sistem aşağıda belirtilen tüm yapısal elemanlar eksiksiz olarak monte edilmelidir.
• WQS PE Boru 40 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 50 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 56 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 63 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 75 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 90 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 110 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 125 ve fittings malzemeleri
• WQS PE Boru 160 ve fittings malzemeleri
• WQS Profil
​• WQS Süzgeçler

1.2 Ekipmanlar

​Montaj Ekipmanları

Standart olmayan, sahada üretilmiş alet, aparat ve avadanlık İSG onayı olmadan kullanılmayacaktır.
• Zincirli Vinç (1 ton)
• İskele, merdiven
• Matkap
• Boru Kesme Makası
• Boru işkencesi
• Lazer, çırpı ipi
• İngiliz anahtarları
• Taş Motoru
• Elektrofüzyon Kaynak Makinesi

​Test Ekipmanları

• Yok

1.3 Yükleme & Boşaltma ve Nakliye

• Depoya gelen malzemeler vinç ve/veya işçiler tarafından uygun bir şekilde boşaltılacaktır.
• Vinç kullanılması durumunda operatör sertifikalı olacaktır.
• Malzemelerin depodan şantiye alanına taşınmasında gerekli durumlarda transpalet, forklift kullanılacaktır. Forklift operatörleri sertifikalı olacaktır.
• Geçici depolama sırasında malzemelerin trafiği tıkamayacak ve çalışanlara herhangi bir zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemler alınacaktır.
• Tüm malzemeler, boşaltma esnasında malzeme onaylarına uygun olup olmadıklarına dair dikkatlice incelenerek malzeme uygunluk formları ile kayıt altına alınacaktır.

1.4 Depolama

​• Malzemeler ve ekipmanlar sahada depo alanı olarak belirtilmiş yerlerde uygun bir şekilde tiplerine göre ayrı bir şekilde depolanacaktır.
• Aynı tipte malzemeler aynı alanda depolanacaktır.
• Tüm malzemeler üreticilerin tavsiyelerine uygun olarak nem, yüksek ve düşük sıcaklıklar, kirletici maddeler ve diğer nedenlerden dolayı malzemelerin bozulmasına sebep olacak durumlardan etkilenmeyecek şekilde depolanması sağlanacaktır.
• Malzemeler etiketleri açıkça okunacak şekilde stoklanacaktır.
• Borular en fazla 1m olacak şekilde üst üste konulacaktır.
• Borular hiçbir suretle iş makinesi, kamyon vb. Araçlarla ezilmemelidir.
• Nakliye veya stoklama sırasında hasara uğramış olan (sivri uçlu araçlar veya taş benzeri materyallerle zedelenmiş) borular diğerlerinden ayrılacak ve üretici firmaya bilgi verilecektir.
• Malzemeler güneşe mağruz kalacak yerde stoklanması durumunda üzerleri örtülecektir.
• EF manşonların tozlu ortamda muhafaza edilmemesine dikkat edilecektir.
Resim

2. YAPIM METODU

2.1 Yatay ve Dikey Borulamada Askılama

Sifonik sitem’de yatay askılama, kelepçelere ilaveten ray yardımıyla yapılacaktır. Hattın tümü suyla dolu olduğunda taşıyabilmesi ve polietilen malzemeden doğan genleşmeden oluşan kuvvetleri kelepçelere aktarılması için yatay hatlarda ray kullanılması gerekmektedir. Borudan kelepçelere aktarılan bu kuvvetin de raya aktarılması için raya uygun ve onaylı kelepçe kullanılacaktır.
Resim
​Sifonik sistemde kullanılan profil (ray) tipleri çap aralıklarına göre aşağıdaki gibidir.
Resim

​Tip 1 = DN 40-160
Tip 2 = DN 200-250
Tip 3 = DN315

Profil askılama aralığı ise aşağıdaki tabloda yer alan mesafelere göre uygulanacaktır.
Resim
Sifonik sistemde yatay askılamada borunun genleşmesinden dolayı oluşan yatay hareketleri engellemek için boruya çapının 10 katı mesafesinde bir kelepçe atılacaktır. Bu mesafe min. 0.8m ve maks. 2.3m’de bir olacaktır. Düz ve çapı sabit boruda her 6m’de bir, her dirsek, çatal ve redüksiyondan önce ve sonra kelepçeye boru sabitleyici eklenecektir.
Resim
Dikey hatlarda ise borulara her 1m’de bir kelepçe atılacaktır. Düz ve çapı sabit borularda 5m’de bir, her dirsek, çatal ve redüksiyondan önce ve sonra da kelepçeye boru sabitleyici eklenecektir.
İniş borularında redüksiyon olduğunda boru ile duvar arasında mesafe aynı kalacak şekilde uygulanacaktır. Bu sayede sistemin tamamının su ile dolması ve montajının kolaylaştırılması sağlanmış olacaktır.
Resim
Dikey kelepçelerde 6m’de bir genleşme bağlantısı yapılacaktır. Genleşme soketinin hemen altına mutlaka boru sabitleyici ekleyerek sabit kelepçeleme uygulanacaktır.
Sabit nokta kelepçeleri çapa göre montaj plakası ile birlikte ½” veya 1” boru ile bağlanacaktır. Bağlantı aralıkları aşağıdaki gibidir;

DN40-160 arası ½”
DN200-315 arası 1”

​
Resim
Genleşme bağlantısı yerleşim detayı aşağıdaki resimde gösterildiği gibi olacaktır.
Resim
​Adım adım boru montajı aşağıdaki gibidir.
Resim

2.2 Elektrofüzyon Kaynağı

Sifonik sistemde borular alın kaynak ve elektrofüzyon kaynak yöntemi ile birleştirilecektir.
Kaynak işlemi aşağıdaki adımlar takip edilerek yapılacaktır.
• Elektrofüzyon kaynağı ile boru birleştirmelerinde borular önce dik açıyla kesilir.
• Elektrofüzyon kaynak yapılacak yer düzgün temizlenir.
• Borunun, manşonun içinde kalacak bölge tıraşlandıktan sonra saf alkol yardımıyla pamuk ve tüy bırakmayacak bir bez ile silinip yüzeyden olası tüm kir ve yağ tamamen temizlenir.
• Borunun üzerinde ek parça yerleşecek yer işaretlenir ve aynı prosedür kaynatılacak boru/fitting için uygulanır.
• Arkasından iki boru/fitting manşonun içine yerleştirilir.
• Elektrofüzyon kaynak makinası uçları manşonun 2 soketine yerleştirildikten sonra makine çalıştırılarak kaynak başlatılmış olur.
• Kaynak bittikten sonra malzeme hareket ettirilmeden soğuması için bir süre daha bekenir ve böylede kaynak işlemi tamamlamış olur.
• Kaynak esnasında ortam sıcaklığının 5ᵒC’nin altında olmamasına dikkat edilir.

2.3. Test

Hat en üst kottan en alt kota kadar su ile doldurulur ve 2 saat süresince sızma olmaması beklenir.
0 Comments

FM 200 Gazlı Söndürme Sistemi

3/21/2020

1 Comment

 

FM 200 Gazlı Söndürme Sistemi

MALZEME VE EKİPMANLAR

​• Dikişsiz Çelik Çekme Siyah Boru ve Fitingsler 3000Lb SCH40/SCH80
• Yangın Alarm Kablosu ve Ek klemensleri
• PVC Elektrik Montaj Borusu ve Kroşeleri
• Rod
• Çelik Dübel
• Siyah Çelik Profil
• Çelik Cıvata + Somun + Pul
• Elektrod
• Boya
• Spiral Kesme taşı
• Taşlama taşı

​Montaj Ekipmanları

​Standart olmayan, sahada üretilmiş alet, aparat ve avadanlık İSG onayı olmadan kullanılmayacaktır.
• El aletleri, ( Boru anahtarı, pense, tornavida, yan keski vs. )
• Diş açma paftası (otomatik veya manuel)
• Avometre
• Kesme taşı
• Parmak taş motoru
• Boru kesme makinası
• Matkap (darbeli veya düz tip)
• El tipi kırıcı (6-11 kg arası)
• Tork anahtarı
• İskele, merdiven

​Test

​Boru sızdırmazlık testleri NFPA 2001 yada ISO 15004 e uygun olarak test edilecektir. Algılama testleri fonksiyon testi olarak her mahalde ayrı ayrı yapılacaktır. Tüm algılama sistemi cihazları test edilecektir.
Hat 3 bar hava veya azot ile doldurularak 10 dakika beklenecektir. Manometrede 10 dakika sonunda düşüş olmaması beklenecektir.

​YAPIM METODU

​Uygulama:

Tüm malzeme ve teçhizatları işveren tarafından onayları alındıktan sonra teknik şartnamede belirtilen standartlar dahilinde diğer tüm projelerin disiplinleri içerisinde detay projelerinin oluşturulması, sahada yatay ve dikey konsollama ve sabitleme montajlarının yapılması, kolon ve branşman ayrımları, fiziki (görsel) kontrol ve test standartlarının oluşturularak işveren gözetiminde yaptırılması, Cihaz ve ekipmanların montaj, test, boya, elektrik işleri, sistem borularının temizlenmesi, flushing ve temizleme, yön okları, etiketleme, işletmeye ait talimatların oluşturulması ve yerinde ikaz işaretleri ile birlikte kullanım ve işletme talimatlarının kalıcı olarak asılmasıdır.

Boru ve Fittings, Kablo ve Aksesuarlar

Dikişsiz siyah boruların birleştirilmesi DN50 (2”) dahil alt çaptaki tüm borular dişli tip birleştirme ve DN 65 (2 ½”) dahil üst çaplardaki tüm borular kaynaklı bağlantı ile yapılacaktır. FM 200 Gazlı Söndürme Sistemlerinde Hidrolik hesaplarına uygun SCH40-SCH80 dikişsiz çelik çekme borular kullanılacaktır.
Kablolar yangın alarm sistemlerinde kullanılabilir özellikte olan Jy St Y kablo olarak kullanılacaktır. Kablo kesiti 0,8mm2 olarak belirlenmiştir. Kablo taşıyıcı olarak Pvc boru kullanılacaktır.

​Montaj

​Kesme

Dişli birleştirme yapılacak borular uçları düz olacak şekilde pafta makinasında kesilecek ağızları temizlenecek ve diş açmaya uygun hale getirilecektir., kaynaklı imalat yapılacak borualra kaynak ağızları hazırlanacak, kurt ağzı veya manşon bağlantıları için gerekli delikler uygun çapta Punch ile açılıp meydana gelen çapaklar temizlenecektir.

​Dişli Bağlantılar

​DN50 ve altı dişli bağlantılı fittingsler ile yapılacaktır. Açılan diş temiz ve pürüzsüz olmalıdır. Diş boyu, fittings diş boyunu 1 hatve geçecek kadar olmalıdır. Aşırı uzun veya kısa diş, sızdırmaya ve fittings çatlamasına neden olur. Keten/teflon uygulaması, diş açılan kısmı tamamen kapayacak şekilde ve sona doğru miktarı artırılarak uygulanır. Uygulamaya uçtan başlanır ve dişli kısma önden bakışa göre saat yönünde yapılır. Böylelikle sıkma sırasında keten/teflonun gevşemesi engellenir. Sıkma sonrasında fazla teflon tel fırça yardımıyla uzaklaştırılır.

​Kaynaklı Bağlantılar

• DN65 dahil ve üstü bağlantılar, kaynaklı bağlantılı fittingsler ile yapılacaktır.
​• Elektrotlar kuru ortamda ısıtıcı içinde muhafaza edilecektir.
• Kaynaklı birleştirme sonrası, kaynak çapağı temizlenecektir.
• Kaynaklar köpük, girinti, çapak, çatlak, cüruf veya diğer hataları ihtiva etmeyecektir.

​Boyama

Test işlemleri tamamlandıktan sonra, kaynak yerleri uygun şekilde temizlenip boya tamirleri yapıldıktan sonra işveren onayı doğrultusunda tek kat astar boya (borular fabrikasyon astar boyalı geldiğinden dolayı) ile boyanacaktır. Ardından istenilen RAL kodunda 1 kat yağlı boya ile boyanacaktır. Pvc elektrik boruları boyanmayacaktır.

​Boru-Kablo Askıları ve Bağlantı Detayları

Askılama sisteminde 2 ½” altındaki çaplarda mutlaka ağır yük kelepçeleri kullanılacaktır. Normal armut kelepçe kullanılmayacaktır. 2 ½” ve üzeri çaplarda ağır yük kelepçelerine ihtiyaç duyulması halinde takviye olarak çelik ankrajlar yapılacaktır.
Askılama sisteminde tij ( rot ) boyu 30 cm den uzun olan düz hatlarda her 1 m de bir kelepçe kullanılacaktır. Tij boyu 30cm nin aldındaki düz hatlarda 3m de bir kelepçe kullanılacaktır. Her dirsek iki tarafından da, her Te 3 tarafından da ankraj ile bağlanacaktır. Şantiye grubunun gerekli gördüğü her yere konsol uygulaması yapılacaktır. Tüm konsollar kesildikten sonra çapakları temizlenecek ve uygun boya ile boyanacaktır. Bu bağlantılar ilgili boru elemanından en fazla 25cm uzakta olabilir. Her nozul en fazla 25 cm gerisinden kelepçelenmelidir. Minimum tij çapı M10 olacaktır. Tijler kesildikten sonra çinko sprey ile boyanacaktır.
Gazlı söndürme sistemlerinin ilk dirseği mutlaka çok iyi derece sabitlenecektir. ( tavana yada yan duvarlara uygun bağlantı elemanları ile bağlanacaktır. )
PVC borular sadece PVC kroşeler ile montaj edilecektir.
Resim
1 Comment

PİK Boru Pis Su Tesisatı Nasıl Yapılır ? Method Statements

11/10/2019

0 Comments

 

Pik Boru Pis Su Tesisatı Nasıl Yapılır ?

Montaj Ekipmanları - Mekanik Tesisat

• Açık ağız anahtar
• Alyan
• Tornavida
• Kesme/Taşlama Taşı Motoru
• Şeritmetre, Çırpı ipi
• Su terazisi

Uygulama - Mekanik Tesisat

• İşçilere uygulama ile ilgili talimatları verecek ve gerekli en son onaylı imalat çizimlerini dağıtacaktır.
• Gerekli ekipman ve aletlerin uygunluğunu kontrol edecektir.
• Boru rotası montajı yapılacak mahalde işaretlenir.
• Boru kelepçeleri ve gerekli çelik konstrüksiyon, onaylı shop drawing’ lere uygun olarak monte edilir.
• Borular çaplarına uygun olarak projede belirtilen ölçülerde kesilerek, birleştirme elemanları hazırlanır ve yardımcı elemanlar vasıtası ile montaj işlemine hazır hale gelir. Tüm çaplardaki Pik borular 3 m’ lik uzunluklarda satılmakta ve daha sonra istenen boyutta kesilebilmektedir. Bunun için çeşitli markalarda boru kesiciler hızlı, temiz ve dik açılı bir kesim sağlamaktadırlar. Pik boru için taşlı ile kesme makinası ile kesim yapılacak ve kesim talimatlarına özen gösterilmesi ve düzgün kesimin garanti edilmesi gerekmektedir. Önemli olan, kesimin her zaman düzgün ve boru eksenine dik olarak gerçekleştirilmesidir. Kesilen Boru ucu boru imalatçısının önerdiği özel bir boya ile boyanacak ve birleştirmesi bu şekilde yapılacaktır.
• Proje ölçülerinde hazırlanan borular min binde 5 eğimle sabitlenir. Sabitleme elemanları arasındaki mesafeler mümkün olduğunca eşit uzaklıkta olmalıdır ve 2 m’ yi geçmemelidir. 2-3 metre borular iki defa, daha kısalar ise, ağırlığına göre bir veya iki noktadan sabitlenmelidir. Sabitlenme elemanlarının bağlantı elemanlarına uzaklıkları da olabildiğince eşit olmalıdır, ancak bu da 0,75 m’yi geçmemelidir.

Resim

• Proje ölçülerinde hazırlanan borular min binde 5 eğimle sabitlenir. Sabitleme elemanları arasındaki mesafeler mümkün olduğunca eşit uzaklıkta olmalıdır ve 2 m’ yi geçmemelidir. 2-3 metre borular iki defa, daha kısalar ise, ağırlığına göre bir veya iki noktadan sabitlenmelidir. Sabitlenme elemanlarının bağlantı elemanlarına uzaklıkları da olabildiğince eşit olmalıdır, ancak bu da 0,75 m’yi geçmemelidir. Yatay Borular, her yön değişikliğinde ve fittings bağlantılarında yeterince sabitlenmelidir. Hareketli borular, özel sabit nokta tutucularıyla her 10-15 metrede bir, eksenden kaymaya karşı sabitlenmelidir. Bu şekilde kesin bir stabilite sağlanır ve boruların diğer montaj gruplarından etkilenmesi engellenir. Kolonlar, en fazla 2 m’lik aralıklarla sabitlenmelidir. Kat yüksekliğinin 2,5 m ve daha fazla olduğu binalarda kat başına iki defa, daha düşük yüksekliklerde ise bir defa sabitlenmelidir (varsa yerleştirilmiş çatalın hemen yakınına). 5 kata kadar ki binalarda kolonlar, bodrum katının üzerine yerleştirilen kolon desteği ile sabitlenmelidir. Aşağıda görülen tesisat şeması, temel sabitleme kurallarını kısaca açıklamaktadır. Sabitleme Kelepçeleri, DN 50-100 arası Pik borular için rot bağlantısı M8 olan yapı serisi 5’lik sabitleme kelepçelerini DN100 ve üzeri M12 kullanılmalıdır. Yağmur suyu ve basınç oluşabilecek kirli su boru hatları, yiv bağlantısı M16 olan yapı serisi 6 veya 7’lik (ağır yük) sabitleme kelepçeleri ile monte edilmelidir.
• Boru bağlantıları için boru bağlantı kelepçesi kullanılır. Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi montajı gerçekleştirilir.

Resim

1. Kelepçeyi, içindeki contanın
​Ortasındaki halkaya kadar
fittingsin (borunun) ucuna
geçirin.

Resim

2. Bağlanacak borunun ucunu
da kelepçenin diğer tarafına
geçirin.

Resim

3. Altıgen vidayı uygun
anahtarla iyice sıkın ve
Mümkün olduğunca
Kelepçenin iki ucunun üstüste
gelmesine özen gösterin.

Resim

Kontroller ve Testler

• Yatay pik boruların ucuna 1,5 metre yüksekliğinde boru bağlanacaktır. Tesisat üzerindeki açık ağızlar orijinal pik boru kör tapası ile körlenecektir. Yatayda imalatı açık ağızları körlenmiş tesisat, ilave edilmiş olan 1,5 metre yüksekliğindeki borunun açık ağızından su doldurulacaktır. Su seviyesi 1,5 metrede 15 dakika kalırsa test başarılıdır.
• Kolon pik boru testleri yapılmadan önce kolon kolon açık ağızları orijinal pik kör tapası ile körlenir. Kolon borusu en üst noktasından su ile doldurulur. Dolum bittikten sonra su seviyesi 15 dakika sabit kalmış ise test başarılıdır. 40 metreden daha uzun boruların testleri, kolon 40 metreyi geçmeyecek parçalara ayrılarak yapılır.
• Borular Boşaltılırken cazibe testinin gözle kontrolü sağlanmış olacaktır.

0 Comments

Radye Temel İçi Borulama Nasıl Yapılır ? Method Statements

11/9/2019

0 Comments

 

Radye Temel İçi Borulama Nasıl Yapılır

Resim

Malzemeler

Sert PVC Kalın Etli Pis Su Boruları
Pis Su Hatları İçin
• Ø75mm
• Ø110mm
• Ø125mm
• Ø160mm
UPVC Plastik Borular
Yapıştırma muflu, PN 10
• Ø40mm, PN 10
• Boru ekparçaları
• Askı elemanları (Perfore C Profil, kelepçe, tij, bağ teli, somun)
• OSB ve PE Köpük

Montaj Ekipmanları

• Açık ağız anahtar
• Tornavida
• Kesme/Taşlama Taşı Motoru
• Şeritmetre, Çırpı ipi
• Su Terazisi

• Mekanik Tekniker/Formen, işçilere uygulama ile ilgili talimatları verecek ve gerekli en son onaylı imalat çizimlerini dağıtacaktır.
• Mekanik Tekniker/Formen, gerekli ekipman ve aletlerin uygunluğunu kontrol edecektir.
• Şeritmetre ve çırpı ipi vasıtasıyla, boru askı, yerleri için boru yerleşimi belirlenecektir.
• Boru ve ek parçalarının içinde, çapak, toz, birikinti, pas ve yabancı madde olup olmadığı kontrol edilecek ve gerekli temizlik yapılacaktır.
• Borular ve C profiller projeye göre gerekli ölçülerde kesilecek, temel üst donatılarına bağ teli ile sabitlenen C profiline tij ile askılanan kelepçeye borular sabitlenecektir.
• Su terazisi veya diğer ölçü aletleri ile çizimlerde gösterilen eğim verildikten sonra borular bağ teli ile 2 yönlü gerektiği yerde 3 yönlü ve 4 yönlü sabitlenecektir.
• Süzgeç yerlerine OSB den kalıp yapılarak beton öncesi yerlerine sabitlenecektir. Kalıbın içine beton girmemesi için köpük sıkılacaktır.
• Beton döküldükten sonra süzgeç montajı yapılacaktır.

Resim

Cazibe Testi

• Tesisatın alt çıkış ağzı körlenecek ve desteklenecektir.
• Yukarı çıkan branşmanlar 1.5 metre boru eklenerek uzatılacaktır.
• Yukarı çıkan branşmanların, körlenen uca en yakın olanından su doldurulacaktır.
• Yukarı çıkan branşmanların, körlenen uca en uzak noktasındaki su seviyesi boru üzerine işaretlenecektir.
• Tesisatta su sızıntısı kontrolü yapılacak ve 15 dakika sonra işaretlenen su seviyesinde düşme olup olmadığı kontrol edilecektir.
• Sızıntı ve su seviyesinde düşme yoksa test sonlandırılacaktır.

Tesisatın Korunması

• Cazibe testinin ardından, tesisattaki su tamamen dolu olarak bırakılacaktır.
• Açık olan bütün boru ağızları körlenerek emniyete alınacaktır.
• Beton dökülmeden hemen önce, tesisat hasarlara karşı kontrol edilecektir.
• Beton dökülürken tesisat hasarlara karşı kontrol edilecektir.
• Son bağlantılar yapılana kadar körlemeler sökülmeyecektir.
• Beton bittikten sonra tesisat hasarlara karşı kontrol edilecektir.

0 Comments

PVC ve u PVC Yapım Yöntemi , Method Statements

11/9/2019

0 Comments

 

PVC ve u PVC Yapım Yöntemleri

PVC, UPVC ve PP MV Method Statements

Montaj Ekipmanları

• Zincirli Vinç (1 ton),
• Taş motoru,
• El testeresi,
• Boru kesme makası,
• Fırça, üstüpü,
• Anahtar seti, lokma seti, tornavida seti,
• Lazer, çırpı ipi,
• Matkaplar, taşlayıcılar, eğe vb. el aletleri.
​• İskeleler, merdivenler

Uygulama

• İşçilere uygulama ile ilgili talimatlar verilir ve gerekli en son onaylı imalat çizimleri dağıtılır.
• Gerekli ekipman ve aletlerin uygunluğu kontrol edilir.
• Lazer veya çırpı ipi vasıtasıyla, boru askı, mesnet ve dübel yerleri için boru yerleşimi belirlenir.
• Onaylı çizimlerde eksik olduğu düşünülen askı ve mesnetler ilave edilir.
• Boru ve ek parçalarının içinde, çapak, toz, birikinti, pas ve yabancı madde olup olmadığı kontrol edilir ve gerekli temizlik yapılır.
• Onaylı çizimlerde belirtilen askı ve mesnet aralıklarına uygun olarak, onaylı çizimlerde gösterilen ölçü ve ebatta dübellerin montajı yapılır. Onaylı çizimlerde gösterilen ölçü ve ebatta rot, kelepçe, vs. montajları onaylı çizimlerde gösterilen boru kotuna uygun olacak şekilde monte edilir.
• Askı ve mesnetlerin dirseklere mümkün olduğunca yakın olmasına dikkat edilir. Branşman alınan noktalara yakın ilave askı ve mesnet yapılır.
• Düşey kolonların alttan mesnetlenmesine dikkat edilir.
• Yatay konsollamaların hesap tabloları onaylandıktan sonra imalat yapılır.
• Hangi çapta kaç metrede bir konsollama yapılacağı hesaplanır. 
• Ağzı açık boru ucu veya ekparçaları bırakılmayacak, naylon sarılacaktır.
• Genel olarak koordine edilmiş borulama duvarlara veya diğer tesisatlara paralel olacaktır.
• Boru eğimleri onaylı imalat çizimlerine birebir uyacaktır.
• Borulamanın, tüm sistemlerin müdahale gereken noktalarında müdahaleye engel teşkil etmemesine dikkat edilecektir.
• Borulamanın askı ve mesnetler üzerinde serbest şekilde durması sağlanacak, boru üzerinde gerilme, burulma, eğilme, kasıntı ve kastırma olmaması sağlanacaktır.
​• Bütün ek parçaları fabrikasyon olacaktır.

Boru ve diğer malzemeler Nasıl kesilir ?

o Uygun kesme aletleri ile profiller ve rotlar montaja uygun boyda kesilecektir.
o Kesme yöntemine bağlı olarak oluşan çapak, yağ, pürüz, talaş vd. eğe, çapak alma aleti,
parmak taş motoru, küçük taş motoru vb. uygun aletlerle ve yöntem ile temizlenecek ve
silinecektir.
o Borular taş motoru ile kesilecek ve uçlarında pah kırılacaktır. Kesim sonrası oluşan çapaklar
ve pürüzler zımpara kağıdı ile temizlenecek ve üstüpü ile silinecektir. Kesme sırasında
borunun yanmaması sağlanacaktır.
o Ekparçaları asla kesilmeyecektir.
o 15cm’den daha küçük boyda boru kesilmeyecektir.

Resim
Resim
Contalı ve Muflu Bağlantılar

o Contanın ve oturduğu kanalın temizliği kontrol edilecek, gerekli temizlik sağlanacaktır. Conta ile oturduğu kanal arasında yabancı madde bulunmayacaktır. Gerekiyorsa kuru ve temiz bir üstüpü ile temizlik yapılacaktır.
o Boru veya ekparçasının geçme ucu temiz olacak gerekirse kuru ve temiz bir üstüpü ile temizlik yapılacaktır.
o Boru veya ekparçası geçme ucuna, geçme derinliği işaretlenecektir. o Boru veya ekparçasının geçme ucu üretici onaylı kaydırıcı ile çepeçevre sıvanacaktır. Özellikle pah kısmının sıvanması sağlanacaktır. Contaya kaydırıcı sürülmeyecektir. Kaydırıcı elle, eldivenle, üstüpüyle, fırçayla ya da süngerle sürülebilir.
o Boru veya ekparçasının geçme ucu contaya dayanacak şekilde mufa geçirilecek ve eksenel hizalama yapılacaktır. Tesisattaki diğer bağlantılar daha fazla sıkışmasın diye muflu kısım sabitlenecektir.
o Boru veya ek parçası mufa doğru, işaretli çizgi muf ucuna gelene kadar bastırılacaktır.
o Kesinlikle çakma yapılmayacaktır.
​o Geçme derinliği, conta sıyrılması ve conta fıtığı kontrol edilecektir.

Resim
Yapıştırma Muflu Bağlantılar

o Yapıştırılacak parçaların aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edilecektir.
o Birleştirilecek uçların temiz olmasına özen gösterilecek, zımpara kağıdı ile temizlik yapılacaktır.
o Yapıştırıcı sürülmeden önce kuru bağlantı yapılıp deneme yapılacaktır. Parçalar birbirine muf derinliğinin 1/3’ü kadar tatlı geçip ayrılmalıdır.
o Yapıştırıcı (tangit) uygulanmadan önce iyice karıştırılacaktır.
o Fırçayla yapıştırıcı (tangit) önce muf içine ince bir katman, sonra da geçen boru veya ekparçası ucu üzerine muf derinliği kadar sürülecektir. Borunun veya ekparçasının ucuna doğru taşırmadan bolca sürülecektir. Yapıştırıcının muftan akarak boru veya ekparçası içine gitmesine müsaade edilmeyecektir. Yapıştırıcının fazlalığı parçalar üzerinden kazınmadan silinecektir.
o Yapıştırıcının kurumasına izin vermeden girme ucu, mufa bastırılarak tam muf derinliği kadar sokulacak ve füzyon için 90 derece döndürülecektir.
o Borular hareket ettirilmeden bekleme süresi kadar beklenecektir.

Resim
Resim
Cazibe Testi

• Tesisatın alt çıkış ağzı körlenecek ve desteklenecektir.
• WC, lavabo, pisuvar vb. bağlantı ağızları körlenecek, yalnızca bir tanesi en yüksek bağlantı ağzından 1 metre daha yüksek, ancak en alttaki borudan yüksekliği 5m’yi geçmeyecek şekilde uzatılacaktır.
• Yukarıya uzatılan borudan su doldurularak su seviyesi işaretlenecektir.
• Tesisatta su sızıntısı kontrolü yapılacak ve 15 dakika sonra işaretlenen su seviyesinde düşme olup olmadığı kontrol edilecektir.
• Sızıntı ve su seviyesinde düşme yoksa test sonlandırılacaktır.

0 Comments

ISITMA TERİMLERİ

3/10/2019

0 Comments

 
Akış miktarı (debi), flow rate:Birim zamandaki akış miktarı; belirli bir düzlemi geçmek üzere hareket eden birim zamandaki akışkan hacmi olup, Qv ile gösterilir ve cfm ( m3/s) olarak ifade edilir.

Akış sensörü:Sistemdeki kullanım suyu talebini algılayan elemandır.

Alt ısıl değer:Bir yanma tepkimesi sonucunda oluşan suyun buhar fazında olması durumunda açığa çıkan ısı enerjisidir.

Atmosferik basınç, atmospheric pressure:Atmosfer basıncı. Deniz düzeyinde 760 mm (civa) hg. ve 1,0336 kg/cm2.

Atmosferik brülör, atmospheric burner: Yakma havasını bir fanla değil, ortamdan doğal olarak sağlayan brülör.

Bar, bar :Atmosfer basıncını ölçmede kullanılan basınç birimi. 1 mm² lik bir yüzeye 0.1 Newton’luk kuvvetin dikey olarak etki etmesi sonucu oluşan basınçtır. 1Bar = 100 kPa.

Barometre, barometer:Atmosfer basıncı ölçmekte kullanılan araç; göstergenin sıvı içermeyen bir kapsül tarafından hareket ettirildiği barometre; standart atmosfer.

Barometrik basınç, barometric pressure:Sıfır mutlak basınca (mükemmel vakum) göre atmosfer basıncı.

Basınç, (pressure):Bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarı

Basınç, (mutlak); pressure, absolute:Atmosfer  basıncı ile efektif basıncın (göstergeden ölçülen) toplamı.

Basınç kaybı, pressure loss:Sürtünme ve türbülans nedeniyle toplam basınçtaki azalma; Akışkanın birim hacimdeki akışı nedeniyle oluşan mekanik enerji kaybının bir ölçüsüdür.

Bina ısı kaybı, building heat loss:Bir binadan ısıtma mevsiminde dış mahale aktarılan ve konfor amaçları ile karşılanması gereken toplam ısı miktarı.

Bina ısıl yükü, building’s thermal load:Bir binada sıcaklık farkıyla ısı geçişi, insanlar, aydınlatma araçları, radyasyon ve elektrikli araçlar gibi kalemlerden oluşan ve konfor üzerinde etkili olan toplam yük.

Bivalent Noktası:Cihazın ısıtma kapasitesinin binanın ısıtma ihtiyacına eşit olduğu nokta. Sezonsal verimlilik hesaplarında kullanılır.

Bitermik kombi:Isıtma suyu ve kullanım suyu eşanjörü tek olan kombi.

Boyler:(1) Kazan sıcaklığından yararlanarak içinde bulunan suyun ısıtılmasını sağlayan depo. (2) Binalarda sıcak su sağlamakta kullanılan düzenek, (3) Basınçlı sıcak su deposu.

Brülör, burner:Yakıtın hava ile uygun oranda karıştırılarak tam olarak yakılmasını sağlayan cihazdır.

BTU.( British thermal unit (Btu) (an I-P unit):Bir libre (453,6 gr) suyun sıcaklığını 63° F'den (17.2222 °C) 64 °F'ye (17.7778 °C) çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır. Bu tanım, sıcaklık değişimlerinin 1 atmosferlik basınç altında ölçümleri şartında geçerlidir. 1 Btu=1055.055 Joule,

Buharlaşma ısısı, heat of vaporization:Birim miktardaki bir sıvının gaz haline dönüşmesi için gereken enerjidir. Sıvının kaynama sıcaklığında ölçülür ve genellikle joule/gram veya kJ/mol birimleri cinsinden ifade edilir.

Buharlaşma sıcaklığı, evaporating temperature:Doymuş durumdaki sıvının bulunduğu basınca uyan buharlaşma sıcaklığı.
Celcius, Celsius:SI birim sisteminde sıcaklık için kullanılan birim.

Celcius derecesi, degree Celsius:Suyun donma ve kaynama sıcaklığı arasını 100 eşit parçaya bölerek elde edilen sıcaklık ölçeği.

Check vana, check valve:Yalnız bir yönde akışa olanak sağlayan vana;

Civa sütunu, column of mercury:Cıva sütunu; basınç ölçme birimi, 1 Atm=760 mm Hg S

Çalışma aralığı, operating range:Bir sistemin güvenli çalışma göstereceği karakteristik değerler aralığı

Çalışma basıncı, operating pressure (working pressure):Bir kazanın çalışma üzere tasarlandığı basınç; işletme basıncı.

Çapraz akımlı ısı değiştirici, heat exchanger, counter flow or counter current:Ters akımlı ısı eşanjörü; akışkanlardan birinin diğerine ters yönde aktığı ısı eşanjörü.

Çift borulu ısı değiştirici, double pipe heat exchanger:İç içe geçmiş borulardan oluşan, akışkanlardan birinin içteki borudan diğerinin iki boru arasındaki boşluktan aktığı ısı eşanjörü

Dalgıç pompa, submersible pump:Bir sıvıya dalgıç olarak yerleştirilen ve bu sıvıyı ana hatta pompalamakta kullanılan santrifüj pompa; dalgıç pompa

Debi metre (akış ölçer), flow meter:Akış-ölçer; debi sayacı

Debi limitörü:Kombinin kullanım suyu girişinde bulunan ve sisteme giriş yapan suyun debisini kısıtlayan bir emniyet elemanıdır.

Desibel, decibel:Havadaki iki ses gücü arasındaki iki büyüklüğü birbirine ilişkilendirmek üzere akustikte kullanılan birim. tanımdan, p1 ve p2 gibi iki hava gücü arasındaki desibel farkı,

Devreye alma, start up:Çalıştırma; devreye alma; işletmeye başlama

Diferansiyel basınç, differential pressure:1) İki basınç arasında, aralarına bağlanan bir araçla ölçülen basınç farkı ( aynı referans eksenine göre) (2) bir sistemin herhangi iki noktası arasındaki basınç farkı.

Elektrikli ısıtma, resistance electric heating:Bir iletkenden geçen elektrik akımının ürettiği ısı ile ısıtmaya dayanan bir ısıtma biçimi.

Doğal havalandırma, natural ventilation:Havanın, pencereler, kapılar gibi bilinçli olarak bırakılmış açıklıklardan yada motorsuz vantilatörlerden yada infiltrasyon yoluyla bina içine ve dışına doğru hareketi.

Doğal konveksiyon, natural convection:Havanın yada suyun yoğunluk farkı nedeniyle ortaya çıkan sirkülasyon biçimi. doğal sirkülasyon.

Doğru akım, direct current (dc):Akım karakteristiklerinin zaman içerisinde değişmediği, tek yönde akan, genellikle düşük gerilim ve yüksek akım karakteristiklerine sahip elektrik akımı; dipik kısaltması ‘DC,dc’

Doldurma musluğu:Tesisatlara yeniden su doldurmak için kullanılan vana.

Döşemeden ısıtma, under floor heating:Döşemeden ısıtma; düşük sıcaklıklı akışkanın geçtiği boruları döşemeye gömerek yapılan ısıtma

Duyulur ısı, sensible heat:Duyulur ısı; maddenin fiziksel durumunda değil sıcaklığında değişim yaratan ısı
Duyulur ısı oranı, sensible heat ratio (SHR):Duyulur ısı faktörü ( SHF) olarak da bilinen, bir ısı transferi sürecinde duyulur ısının toplam (duyulur+gizli) ısıya oranı.

Duyulur ısı yükü, sensible heat load:Mahalde sıcaklık farkından kaynaklanan ısı yükü

Emniyet ventili; safety valve:Sistemde herhangi bir nedenle oluşabilecek aşırı basıncı emniyetli bir biçimde boşaltarak sistemin patlamasını engelleyen elemandır.

Ergime gizli ısısı, latent heat of melting:B ir katı maddenin birim ağırlığının belirli bir basınçta sıvı hale geçmesi için gerekli ısı miktarı

Ergime noktası, melting point:Bir katı maddenin belirli bir basınçta sıvı hale geçtiği sıcaklık derecesi; ergime noktası
Eşanjör, heat exchanger:Fiziksel olarak ayrılmış iki akışkan arasında ısı transferinde kullanılan araç.

Fahrenheit derecesi, degree Fahrenheit:Suyun donma noktasını 32, kaynama noktasını 212 olarak varsayıp aradaki uzaklığı 180 eşit parçaya bölerek elde edilen sıcaklık derecesi; Fahrenheit sıcaklık derecesi.

Fitting, fitting:Boru tesisatında boru elemanlarının birbirine bağlanması ve bir yörüngede götürülebilmesi için kullanılan yardımcı devre elemanları; fiting'ler

Flanş, flange:Boruları,genellikle civatalarla birbirine bağlamakta kullanılan disk biçimindeki kenarlık. Flanş;

Fotovoltaik, photovoltaic:  Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren güneş hücreleri veya fotovoltaik diziler.
Genleşme tankı, expansion tank:Isıtma ya da soğutma amacıyla kullanılan sıvı sirkülasyon sistemlerinde ısı farklılığına bağlı olarak oluşan hacim farklılıklarını dengelemek amacıyla kullanılan kaptır.

Hal değişimi, change of state (COS):Hal değişimi; bir termodinamik işlemde katı,sıvı,gaz hallerinden birindeki iş maddesinin diğerine

Havalandırma, ventilation:Her hangi bir mahalle doğal yada mekanik yollarla havanın verilmesi yada alınması işlemidir.

Hava purjörü, air purge valve: Su ile çalışan tüm ısıtma sistemlerinde sistemin içindeki havayı almaya yarayan açma-kapama elemanıdır.

Hermetik, hermetic:Kapalı; sızdırmaz; hava sızdırmaz.

Isı akış miktarı, heat flow rate:Birim zamanda geçen ısı miktarı

Isı akışı, heat flow:Yüksek sıcaklık ortamından alçak sıcaklık ortamına ısı geçişi

Isı değiştirici, heat exchanger:Fiziksel olarak ayrılmış iki akışkan arasında ısı transferinde kullanılan araç.

Isı geri kazanımı, heat recovery:Isı geri kazanımı. bir ısı makinesinde ısının atılmayarak bir başka yerde yararlanılabilir kısmının yeniden işlem görmesi.

Isı iletimi, heat transmission:Genelde kondüksiyon, konveksiyon ve radyasyonun birleşiminden oluşan ısı geçişi
Isı kaybı, heat loss:(Infiltrasyon) Kapı ve pencere açıklık ve aralıkları ile bina gövdesindeki gözenekli yapılar nedeniyle iç  ortamdaki ısının dış ortama geçiş yapması olayı.

Isı kaybı hesabı, heat loss calculation:Isı kaybı hesabı; bir mahal veya binada ortaya çıkan ısı kaybının hesaplanarak yükün belirlenmesi süreci

Isı kayıp katsayısı, heat loss coefficient:Bir ısıl depolama aracından ortalama ortam sıcaklığı ile ortalama çevre sıcaklığı ( eğer depolama aracı gömme ise toprak sıcaklığı) arasındaki sıcaklık farkı başına kaybolan ısı miktarı.

Isı kayıp miktarı, heat loss rate:Bir ısıl depolama aracından, birim zamanda, ortalama ortam sıcaklığı ile ortalama çevre sıcaklığı (eğer depolama aracı gömme ise toprak sıcaklığı) arasındaki sıcaklık farkı başına kaybolan.

Isı kazancı, heat gain:Isı kazancı; kapalı bir mahal yada sistem tarafından emilen ısı miktarı. güneş ısı kazancı (güneş etkisi; hem pencereler hem de yapısal elemanlar arasından binaya akan güneş enerjisi.

Isı pompası, heat pump:Kondenser ve evaporatörün her iki yönde ısı transferini gerçeklemek üzere değiştirilebildiği ısıtma/soğutma sağlayan termodinamik sistem.

Isı taşınım, heat convection:Isıl konveksiyon; taşınımla ısı iletimi; özellikle sıvı ve gaz moleküllerinin hareketi ile gerçekleşen ısı.

Isı transferi, heat transfer:Sıcaklıkları farklı iki veya daha fazla nesne arasında iletim taşınım ya da ışınım yoluyla (veya bu yolların birbiri ile olan birleşimlerı yoluyla) gerçekleşen enerji aktarımıdır.

Isı transfer yüzeyi, heat transfer surface:Isıtıcı ortamın en düşük ısı transferi katsayısına sahip tarafında kullanılan kanatlar,diskler yada diğer olanakların eklenmesiyle artırılan ısı transferi yüzeyi;

Isı transferi katsayısı, coefficient of heat transfer:Bir malzemenin birim yüzeyinden 1 saatte, 1°C lik sıcaklık farkında geçen ısı miktarını ifade eden değer. isıl iletim katsayısı. isıl direncin tersi.(1/r=u)

Kalibrasyon, calibration:Mevcut bir ölçekteki hatanın belirlenmesi yada düzeltilmesi yada bir büyüklükle ilgili ölçmelerin bir diğeri cinsinden değerlendirilmesi.

Kalibre etmek, calibrate:Kalibresini bulmak, ayar etmek, derecelendirmek, ayarlamak.

Kalori, calorie:Atmosfer basıncında bulunan 1 gram suyun sıcaklığını 1°C artırmak için gerekli olan enerji miktarıdır.

Kapalı çevrim, closed cycle:Sulu ısıtma sistemi yada soğutma devrelerinde olduğu gibi akışkanın yeni ekleme olmaksızın sistemde sürekli sirkülasyon halinde kullanıldığı sistemler.

Kapasite, capacity:(1) Bir makine, aparat, cihaz yada sistemin kendisi için tasarlanıp üretildiği maksimum yük (2) belirli bir sitemde depolanabilen maksimum miktardaki malzeme yada enerjinin ölçüsü.

Kaskad sistemi, cascade system:Arka arkaya bağlanan bir dizi kazandan kurulmuş bir ısıtma sistemidir.

Kaynama noktası, boiling point:Belirli bir basınçta bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklık derecesi

Kazan, boiler:Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı enerjisini taşıyıcı akışkana aktaran, basınç altında çalışan kapalı kap.

Kelebek vana, butterfly valve:İçerisindeki düzenleme elamanı, ekseni çevresinde dönebilen bir dairesel yada eliptik bir disk olan vana

Kelvin derecesi, degree Kelvin:Mutlak sıfır noktasından itibaren sayılan ve derece olarak Celcius'a eşit olan sıcaklık derecesi; 1K=1 C; buna göre suyun donma derecesi 273 K ve kaynama noktası 373 K'dir.

Kelvin sıcaklığı, Kelvin temperature (K):Kelvin sıcaklık derecesi. mutlak sıcaklık derecesi. K=t(°C)+273,15

Kilowatt, kilowatt:Temel elektriksel güç birimi, 1000 Watt’a eşittir.

Kilowatt-saat, kilowatt hour:Elektriksel gücün pazarlanmasında kullanılan enerji birimi.

Kolektör, collector:Bir güneş enerji sisteminde içerdiği radyasyon emici elemanlar aracılığı ile güneş enerjisini emen ve bir ortam sıvısına bu enerjiyi aktaran eleman.

Kolektör, header:(1) Kendisine birden çok diğer boruların bağlandığı ana boru. (çekme, döküm, yada fabrika üretimli) (2) çıkartılabilir uç kapağı; (3)su tesisatında yatay döşenmiş ana hat boruları

Kolon şeması, riser diagram:Düşey planda çizilmiş resim; kolon şeması in tercih edilen si birimi joule (j)’dür , m2.kg/s2.
Kombi, combi boiler:İçinde, kullanım suyu ve ısıtma suyunu sağlayacak elektronik ve hidrolik sistemi bir araya toplayan cihazdır.

Kondüksiyon (iletim), conduction:Madde veya cismin bir tarafından diğer tarafına ısının iletilmesi ile oluşan ısı transferi çeşididir.

Konfor, comfort:Bireylerde, sıcaklık, nem ve diğer belirleyiciler açısından memnuniyet (rahatlık, zindelik, çalışabilirlik) uyandıran çevresel koşul

Konuta ait, residential:Binalarda öncelikle yaşama ve uyuma gereksinimlerine yanıt veren mahaller; ikamet birimleri, otel /motel odaları, yurtlar, yaşlı evleri, hastanelerdeki hasta odaları, bakım evleri, hostel, tutukevleri vb

Konveksiyon, (taşınım) convection:Isı transferinin, akışkanın fiziksel hareketi ile sağlandığı ısı aktarım biçimi.

Konvektör, convector:İçerisinden sıcak akışkan geçen ve ısıttığı havanın doğal sirkülasyonla veya bir fan yardımıyla mahalle dağıtıldığı ısıtma terminal birimi

Korozyon, corrosion:Genellikle metal olan bir malzeme ile çevresi arasında oluşan,   malzemenin ve özelliklerinin yıpranması sonucunu doğuran kimyasal veya elektro kimyasal tepkime.

LPG (Likit Petrol Gaz):Yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.

Manometre, manometer:Basınç olçer. herhangi bir kaptaki basıncın ölçülmesinde kullanılan eleman. Manometre .soğutma sistemlerinde alçak ve yüksek taraf basınçlarının ölçülmesinde kullanılan basınç ölçer.

Manometre basıncı, manometer pressure:Manometrede okunan basınç; ölçer basıncı; okuma basıncı

Maksimum çalışma basıncı, maximum allowable operating pressure:Sistemin çalışabileceği en yüksek basınçtır.

Mekanik havalandırma mechanical ventilationHavanın bir fan yardımı ile harekete geçirildiği havalandırma sistemi; mekanik havalandırma

Menfez, grille (USA grill):Yan duvar, tavan yada döşemeye yerleştirilebilen, kanatlı yada delikli geçiş alanı. menfez.

Minimum çalışma basıncı, minimum operating pressure:Sistemin çalışabileceği en düşük su basıncı seviyesidir.

Monotermik kombi, Double Heat Exchanger Combi Boiler: Isıtma suyu ve kullanım suyu eşanjörü birbirinden ayrı olan kombi.

NTC Sensör (negative temperature control):Sıcaklığın artmasıyla direnç değeri düşen bir sensördür.

Özgül ısı, specific heat:Bir maddenin birim kütlesinin sıcaklığını bir derece yükseltmek için gerekli olan ısı miktarıdır.

Özgül ısı akışı, specific heat flow:Özgül ısı akışı; ısı taşıyan ortamın birim ağırlığının 1 saniyede ilettiği ısı miktarı

Özgül ısı kapasitesi, specific heat capacity:Bir maddenin birim ağırlığının sıcaklığını bir °C değiştirmek için gerekli ısı
Pik değer, peak value:Pik değer; en yüksek değer

Pompa, pump:Bir giriş kapısından içine çekip basma kapısına doğru iterek, bir akışkana enerji veren ve bir iş yapmasına neden olan makine; pompa (pistonlu,vidalı,dönel vb)

Pompa karakteristiği, pump characteristics:Pompanın debi-basınç ilişkilerini gösteren eğriler; pompa karakteristikleri.

Presostat, pressure switch:Hermetik kombilerde fanın çalışmasını ve yanmış gazların tahliyesini kontrol eden bir emniyet elemanıdır.

Radyasyon (ışınım), radiation:Işınım yolu ile ısı aktarımı, fotonlar (elektromanyetik ışınım) yolu ile olan ısı aktarımıdır.

Radyatör, radiator:Isı eşanjörlerinin bazı tipleri için kullanılan genel bir terimdir. Radyatörler otomobil, binalar ve elektronikte kullanılırlar. Binalarda, radyatör bir ısıtma aleti olarak kullanılır. Bir kazanda ısıtılarak pompalanan sıcak sudan aldığı ısıyı ortama iletir. Radyatörler, ısı transferini konveksiyon yolu ile yaparlar.

Sensör,sensor:Algılayıcı
Serpantin, serpentine:Serpantin; boru demetlerinden oluşan ısı transfer yüzeyi

Servis el kitabı, service manual:Servis el kitabı; sistemlerin ve ekipmanların servis işlemlerini ve özelliklerini açıklayan el kitabı
Servis vanası, service valve:(1) Bir aparatı sistemin kalanından soyutlamak üzere kullanılan vana, (2)bir servis teknisyeninin sistemdeki basıncı kontrol etmek ve sisteme gaz vermek üzere kullandığı vana;

SCOP - Sezonsal Performans Katsayısı , Seasonal Coefficient of Performance:Yıllık ısıtma ihtiyacının, yıllık ısıtmada çekilen güç ile yardımcı konumlarda çekilen gücün toplamına bölünmesiyle bulunur.

Solenoid vana, solenoid valve:Elektriksel yoldan mıknatıslanan bir pimin çekmesi ile açma veya kapama yapan vana;

Sudan suya ısı pompası, water to water heat pump.Su-su ısı pompası; bir yüzeysel su kaynağını ısı kaynağı ve çukuru olarak kullanan ve bir su devresini ısıtan ve soğutan ısı pompası sistemi

Sürtünme basınç kaybı, friction head:Bir akışkan akışında boru içerisindeki sürtünmeden kaynaklanan basınç düşümü.

Sürtünme kaybı, friction loss:Akışkan ile aktığı yüzey arasındaki sürtünme nedeniyle oluşan basınç kaybı.

Şebeke suyu, water make-up:Yerleşim birimlerinin içme suyu ve kullanım suyu ihtiyacının karşılanması amacı ile bir ana dağıtım hattı üzerinden son kullanıcıya kadar ulaştırılan su. şebekeden alınan su.

Şönt pompa, boiler shunt:Kazanın gidiş ve dönüş hatları arasına konularak kazana aşırı soğuk su girmesini engellemeye yarayan pompadır.

Tasarım basıncı, design pressure:Tasarımda temel alınan basınç; tasarım basıncı; bir soğutma sistemin belirli bir bölümünün altında çalışması için tasarlandığı maksimum basınç.

Taşınım (kondüksiyon), conduction:Farklı enerjideki moleküllerin birbirlerine temas ederek enerji aktarmaları biçiminde gerçekleşen ısı transferi biçimi. kondüksiyon.

Termistor, thermister (thermistor): Isıl direnç; sıcaklık ile iletkenliği veya direnci değişen bir tür termoelektrik eleman. Termistörler, sıcaklık sensörleri, kendiliğinden sıfırlamalı aşırı akım koruyucuları ve kendiliğinden ayarlamalı ısıtma elementlerinde kullanılır.

Termodinamiğin birinci yasası, first law of thermodynamics:Enerjinin yaratılamayacağı ve yok edilemeyeceği fakat bir türden diğerine dönüştürülebileceğini ifade eden Termodinamiğin Birinci Yasası;

Termodinamik denge, thermodynamic equilibrium:Bir sistemde, içerisinde fiziksel özelliklerin zaman içinde değişmeyen eşbiçimli (uniform) değerler aldığında ortaya çıkan denge.

Termodinamik özellikler, thermodynamic properties:Sıcaklık, basınç, hacim, antalpi ve antropi gibi bir maddenin halini belirlemekte kullanılan temel büyüklükler

Termoelektrik, thermoelectric:Elektrik akımının ısı üretimiyle ilgili olan;

Termometre, thermometer:Sıcaklığı ölçmekte kullanılan araç;

Termometre duyargası, thermometer probe:Termometre sensoru ya da probu

Termosifon, thermosiphon:(1) Su ve havanın farklı sıcaklıklar nedeniyle doğal konvektif hareketi; (2) Sıcak su elde edilen bir kazan ve içerisindeki borulardan oluşmuş bir cihaz.

Termostat, thermostat:Sabit bir sıcaklığı korumak üzere sıcaklığa tepki veren araç; sıcaklıkla çalışan anahtar; sıcaklıktaki değişmeye tepki veren ve doğrudan ya da dolaylı olarak sıcaklığı kontrol eden ölçme aracı.

Termostatik vana, thermostatic valve:Su radyatörleriyle çalışan tüm ısıtma sistemlerinin giriş kısmına takılarak ayarlanmış olan oda sıcaklığına ulaşıldığında veya aşıldığı anda sıcak su girişini kapatarak odanın daha fazla ısınmasını engelleyen ve oda sıcaklığının belirli bir seviyede tutmasını sağlayan vana.

Toplam ısı transferi katsayısı, overall coefficient of heat transfer:Kondüksiyon ve konveksiyonla ısı transferini ifade eden, zaman biriminde 1°K lik sıcaklık farkı için geçen ısı miktarı. toplam ısı iletim katsayısı.

Üç yollu vana, three way valve:Ü ç ayrı çıkış noktasına sahip vanadır. Sistemlerde ayırma yada karışım vanası olarak kullanılır.

Üst ısıl değer, higher calorific value :Bir yanma tepkimesi sonucunda oluşan suyun sıvı fazında olması durumunda açığa çıkan ısı enerjisidir. Yani üst ısıl değer, buharlaşma ısısı dahil olmak üzere açığa çıkan toplam ısı enerjisidir.
Venturi, venturi:Bir boru ya da kanalda akışkanın hızını artırıp statik basıncını düşüren, ve daha sonra statik basıncın geri-kazanılması için bir genişleme içeren daralma;

Venturi metre, venturi meter:İnce bir boğazdan geçen akışkanın debisini ölçmekte basınç farklarını kullanan ölçer.
Verim, efficiency:(1) Nominal değerleme koşullarındaki performans. (2) Bir makine ya da prosesin enerji çıktısının enerji girdisine oranı.

Verimlilik oranı (ısı değiştiricide), effectiveness ratio (of a heat exchanger):Bir ısı transferinde ortaya çıkan gerçek ısı transferi ile,termodinamik olarak olası ısı transferine oranı

Yalıtım, insulation:Bir yapı elemanının veya bir borunun ısı veya ses iletim yeteneğini azaltmak üzere uygulanan işlem. Bu işte kullanılan malzeme.

Yalıtmak (ısıl), insulate (thermal) (verb):Bir maddenin ısıl geçirgenliğini azaltma yönünde yapılan işlemler ;izolasyon
Yalıtmak (elektriksel,) insulate (electrical):Elektrik akımının olumsuz etkilerini önlemek için iletkeni, kauçuk, lastik, porselen vb. ile kaplamak, izole etmek

Yoğuşma gizli ısısı, latent heat of condensation:Yoğuşma gizli ısısı; bir sıvının belirli bir basınçta 1 kg'ının doymuş buhar durumundan doymuş sıvı haline geçmesi için çekilmesi gerekli ısı miktarı

Yoğuşma ısısı, heat of condensation:Bir maddenin buhar halden sıvı hale geçerken verdiği ısı miktarı.

Yoğuşma sıcaklığı, condensing temperature:Bir gazın aynı basınçta sıvı konuma haldeğiştirdiği sıcaklık; yoğuşma sıcaklığı
Yoğuşma (soğuk yüzeyde), condensation (on cool surface):Sıcaklığı mahal havasının çiğ noktası sıcaklığından düşük olan evaporatör yüzeylerinde oluşan yoğuşum suyu

Zon, zone:Bina içerisinde, ısıtma,soğutma yada aydınlatma gereksinimlerinden her hangi bileşiminin, bir tek kontrol aracı ile kontrol edilebilecek kadar benzer olduğu mahal yada mahal grupları;
​
Zonlama, zoning:Binaları ya da bina gruplarını ayrı kontrollerle aynı anda farklı koşulların korunabileceği bölümlere ayırma; ısıtma ve soğutma kontrolü için bir mahalli küçük bölümlere ayırma.
0 Comments

Pislik Tutucu Nedir ? Pislik Tutucu Nasıl Çalışır ?

9/11/2018

0 Comments

 

Pislik Tutucu Nedir ? Pislik Tutucu Nasıl Çalışır ?

    Sıvı, gaz veya buhar hatlarından, delikli veya tel örgü bir süzme elemanı vasıtasıyla istenmeyen katı parçaları  mekanik olarak uzaklaştıran cihazlardır.

    
Pompaları, sayaçları, kontrol vanalarını,buhar kapanlarını, regülatörleri ve diğer proses ekipmanlarını korumak için boru hatlarında kullanılırlar. Pislik Tutucular birçok uygulamada çok uygun maliyetli süzme çözümleridir.

     Pislik Tutucunun temizliği boru hattını kapatarak ve kapağı çıkarılarak elle temizlenir. Daha ağır pislik yüküne sahip uygulamalar için kullanılan Pislik Tutucular, filtrenin süzgeç gövdesinden çıkarılmadan temizlenmesine izin veren bir "üfleme" bağlantısıyla donatılabilir.

      Pislik Tutucular kimyasal işleme, petrol, elektrik üretimi ve denizcilik dahil olmak üzere birçok endüstride akış yönündeki işlem sistemi bileşenlerini korumak için çok çeşitli sıvı süzme uygulamalarında kullanılmaktadır. Pislik Tutucuların istenmeyen kum, çakıl veya diğer döküntülerle hasar görebilecek veya tıkanabilecek ekipmanı korumak için kullanıldığı su işleme uygulamaları çok yaygındır.


​


Resim
Resim
     Bir çok farklı tipte Pislik Tutucu Mekanik Tesisat uygulamalarında sıklıkla kullanılır. Ve  buhar tesisatları için standart olarak kabul edilir. Ve tüm dünyada kullanımı evrenseldir. Kompakt, silindirik şekli çok güçlüdür ve yüksek basınçlara dayanabilir. Tam anlamıyla bir basınçlı kaptır. 

     Pislik Tutucular buhar tesisatlarının yanı sıra hava ve doğalgaz uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Diğer  pislik tutucu tiplerinden farklı olarak, bir Y tipi Pislik Tutucu yatay veya dikey bir konuma monte edilebilmesi avantajına sahiptir. Açıktır ki, her iki durumda da, süzme elemanının süzgeç gövdesinin "aşağı tarafı" üzerinde olması gerekir, böylece sıkışan malzeme düzgün bir şekilde toplanabilir.


      Bazı üretici firmalar malzemeden kısmak ve maliyetleri azaltmak için Pislik Tutucu gövdesinin boyutunu azaltır. Bir Y Pislik Tutucuyu monte etmeden önce, akışın doğru şekilde işlenebilmesi için yeterince büyük olduğundan emin olun. Düşük fiyatlı bir Pislik Tutucu demek, daha az malzeme ve daha az boyut demek olabilir. Dikkatli olmanız ve ne aldığınızı iyi analiz eteniz gerekmektedir.
   

     


Resim
     Karbon çelik alaşımlı Pislik Tutucular esas olarak petrol ve petrokimya endüstrisinde kullanılmaktadır. Mekanik veya termal şoka karşı mükemmel direnç gösterirler ve yangın durumunda bu özellikler çok önemli bir hususlardır. Çoğu petrol rafinerisi, bu nedenle demir alaşımlı boru bileşenlerine izin vermez. Karbon çeliği Pislik Tutucular, yüksek mukavemetli olmaları nedeniyle daha yüksek basınç uygulamaları için de kullanılır.
​
   Paslanmaz çelik Pislik Tutucular, yüksek korozyon direncinin olduğu veya kirlenmenin serbest olduğu yerlerde kullanılır. Kimyasal, gıda ve ilaç endüstrilerinde popülerdirler.

     Pislik Tutucular dişli, flanşlı ve kaynaklı çok çeşitli uç bağlantılarla mevcuttur. Flanşlar ANSI spesifikasyonlarına göre tasarlanmıştır.

     İyi yapılmış ve düzgün tasarlanmış bir Pislik Tutucu neredeyse sonsuza kadar dayanır. Bu nedenle, ilk maliyet, uzun yıllar hizmet ömrü boyunca kullanılacağından diğer özelliklerle karşılaştırıldığında önemli değildir.



0 Comments

Termodinamiğin Birinci Kanunu

9/9/2018

0 Comments

 

Termodinamiğin Birinci Kanunu Nedir?

     Enerjinin korunum prensibi olarak da bilinen termodinamiğin birinci kanunu, bir işlem süresince enerjinin vardan yok, yoktan var edilemeyeceğini, sadece biçim değiştirebileceğini ifade eder. Bu yüzden, bir işlem boyunca en küçük enerji miktarı dikkate alınmalıdır. Herhangi bir işleme tabi herhangi bir sistem için enerjinin korunum prensibi (veya enerji dengesi) şöyle ifade edilebilir. Bir işlem esnasında bir sistemin toplam enerjisindeki net değişme (artma veya azalma), işlem esnasında sisteme giren ve çıkan toplam enerjiler arasındaki farka eşittir. Yani,


(Sisteme giden toplam enerji ) - (Sistemden çıkan toplam enerji) = (Sistemin toplam enerjisindeki değişim)


     Enerjinin, bir sistemden (veya bir sisteme) ısı, iş ve kütle akışı ile aktarılabileceği ve basit sıkıştırılabilir sistemin toplam enerjisinin iç enerji, kinetik ve potansiyel enerjilerden oluştuğu dikkate alınarak, herhangi bir işleme tabi herhangi bir sistem için enerji dengesi şöyle yazılabilir. 

                                                                     E giren - E çıkan = ΔE  sistem                      (J) 
0 Comments

HAVA KANALLARI

8/31/2018

0 Comments

 

Havalandırma Kanalları

   
​     Hava kanalları, havalandırma cihazları ile havalandırılan mekan arasında, havanın gidiş ve dönüşünü sağlamaktadırlar. Hava kanalları tasarlanırken, kanal içindeki hava hızı, sürtünme kayıpları, ses ve gürültü düzeyi, ısı ve sızma kayıpları ve kanallara ayrılabilecek hacim sorunlarının göz önüne alınması gerekmektedir. 

Hava Kanallarının Sınıflandırılması

     Hava kanalları, taşıdıkları havanın hızına ve basıncına göre sınıflandırılır.

     Kanallar, hava hızına göre, düşük hızlı veya yüksek hızlı diye sınıflandırılırlar. Düşük hızlı hava kanallarında hava hızı, konfor tesisatında, genellikle 10 m/s' yi geçmez. Endüstri tesislerinde bu hız 12-15 m/s'ye kadar çıkabilir. Bu sınırların üzerindeki hızlarda hava taşıyan kanallar, yüksek hızlı kanallar olarak tanımlanırlar.

     Kanallar, hava basıncına göre de alçak, orta ve yüksek basınçlı olarak sınıflandırılırlar. Burada söz konusu olan basınç, sistemin toplam fan basıncı olup, havalandırma cihazlarının içinde oluşan kayıpları, kanal kayıplarını ve menfez kayıplarını da içerir. Bu sınıflandırma, toplam fan basıncının;

          100 mmSS'na kadar olması durumunda, ( 1000 Pa 'a kadar) , ALÇAK BASINÇLI
          175 mmSS'na kadar                                     ( 1750 Pa 'a kadar) , ORTA BASINÇLI
          175 mmSS'na kadar ise                               ( 3000 Pa 'a kadar) , YÜKSEK BASINÇLI olarak yapılır.


Mimari ve Müdahale Kapağı

     Hava kanalları tasarlanırken, binanın mimari durumunun da dikkate alınması gereklidir. Ticari binalar için konfor tesisatı projelendirilirken,kanal boyutu ve hava hızı seçiminde, kanalların genellikle, asma tavanlar ve şaftlar içine döşeneceği göz önünde tutulmalıdır. Bu şekilde üzeri kapatılan hava kanallarına, servis amacıyla kolay ulaşılabilmesine, ayarr ve yangın damperleri ve benzere cihazlar için servis kapakları bırakılmasına özen gösterilmelidir. Menfezler, havalandırma tesisatının görünür elemanları olduğu için estetik bakımdan mimariyle uyumlu olmaları gerekmektedir.

​Kenar Boyutlar Oranı

Dikdörtgen kesitli bir hava kanalında uzun kenarın kısa kenara oranına, Kenar Boyutlar Oranı diyoruz. Belirli bir hava debisi ve sürtünme kaybı için, en küçük kanal kesiti daire kesittir. Bu daire çapına karşı gelen dikdörtgen kesitlerin alanı, kenar oranı arttıkça artar. Örnek olarak, 600 mm çapında daire kesite eşdeğer olan çeşitli dikdörtgenlerin kenar oranları, kesit alanları ve çevre uzunlukları aşağıda gösterilmiştir. Bu hesabı hızlı bir şekilde yapmak için aşağıdaki dosyayı indirebilirsiniz.

kanal_hesabi-_basınç_kayip_hesabi.xls
File Size: 211 kb
File Type: xls
Dosya İndirin

-
Boyutlar
Kenar Oranı
Alan(cm²)
Çevre(cm)
Daire
Dikdörtgen
Dikdörtgen
Dikdörtgen

Dikdörtgen
Ø600 mm
550x550
800x400
1000x350
​1200x300
-
1
2
3
​4
2826
3025
3200
3500
​3600
190
220
240
270
​300
     Demek ki, aynı daire kesitli kanala eşdeğer pşan çeşitli boyutlardaki dikdörtgen kesitli kanallar arasında, kenar oranı en küçük olan kesit en ekonomik olanıdır. Dolayısıyla, daire kesitten sonra en uygun kesit olan kesit, Kare Kesit'tir.

     Genellikle, hava kanalı tasarısında kenar oranının 3:1 veya 4:1'den büyük olmamasına dikkat edilmelidir.

     Hava kanalları, taşıdıkları havanın sıcaklığına ve içinden geçtikleri odanın sıcaklığına bağlı olarak, ısı kaybeder veya kazanır. Bu ısı kaybı veya kazancı, aşağıdaki etkenlere bağlıdır. Ve kanal tasarımında dikkate alınmalıdır.

 • Kenar boyutları oranı arttıkça, ısı kaybı veya kazancı artar. 
 • Hava hızı arttıkça, ısı kaybı veya kazancı azalır.
 • Kayıpları azaltmak için, kanalların yalıtılması gereklidir.

Örnek bir Mahalin Havalandırılması

Resim



​Toplantı salonlarında havalandırma , sıcak hava ile ısıtma veya soğutma yani klima sistemi ile
yapılır.
​
sı ihtiyacının %50 – %75’lik kısmı
radyatörle karşılanır. Hava ihtiyacı kişi başına 30 m3 / h verilmelidir.

Resim

25 kişilik seminer salonunda  25 kişi için hava ihtiyacı 25x30 = 750 m³/h yapar. Min. Verilmesi gereken hava mikarıdır.

Öte yandan mahal 50 m² ve h=3 metre, hava değişimkatsayısı 8 = 50x3x8 = 1200 m³/h hava verilmesi gerekmektedir.

Ayrıca aynı miktarda egzoz yapılması gerekmektedir.

2 adet 30x30 boğaz ölçülü kare anemostat seçilmiştir. Mandallı menfez montajının iyi bir şekilde montaj edilebilmesi için menfez takılacak olan yere 39x39 içten içe kör kasa profil dönülmüştür. Hem menfez ve kutunun ağırlığını taşıyacak hem de menfez montajını doğru bir şekilde yapmaya yarayacaktır.
0 Comments

Menfez Nedir ?

8/30/2018

0 Comments

 

Menfez Nedir ? Ne işe Yarar ? Nasıl Çalışır ?

Menfez  bir havalandırma sisteminin en son unsurudur. Ve mahal içinde bulunmaktadır. Menfez tüm havalandırma sisteminin son kullanıcısıyla karşı karşıyadır. Ve bu yönüyle sistemin en önemli elemanıdır.

Kısaca "RECKNAGEL" diye bilinen ünlü "Isıtma ve Klima Tekniği El Kitabı"nda bu konu ile ilgili olarak şöyle denmektedir. "Havanın mahal içinde dağıtılması, bir başka deyişle menfezlerin yerlerinin ve tiplerinin belirlenmesi tüm havalandırma tekniğinin en zor görevlerinden biridir. Bu görevin yerine getirilmesi büyük deneyime sahip olmayı gerektirir."

Bu araştırmaya göre havalandırma ile ilgili sorunların %70' i menfezlerden kaynaklanmaktadır. Menfez seçimi için her duruma uygun kesin kurallar koymak mümkün değildir. Özellikle, yüksek ısıtma veya soğutma yükü olan karmaşık geometrik ölçülere sahip mahallerde güçlüklerle karşılaşılabilmektedir. Çok alçak ve çok yüksek tavanlı mahaller, içinde balkon bulunan salonlar, vb. zor mahallerdir. Böyle durumlarda bir model mahal oluşturarak deney yapmak en iyi çözümdür. Menfez üreticisi firmaların pek çoğunda, böyle bir deneyi yapmak için gerekli donanım vardır. DIN EN 12238ve 12239 normları bu deneylerin nasıl yapılacağını tanımlamaktadır. 

Buraya kadar kısaca "menfez" olarak adlandırılan unsur, gerçekte "hava dağıtıcı menfez" dir. Hava dağıtıcı menfezlerden genel olarak beklenenler şunlardır:

• Gerekli hava debisini vermesi
• Havanın mahal içinde yayılmasını sağlamak