İletişim 0535 675 02 31
MekanikTesisat.Net
  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
  • Hizmetlerimiz
  • Mekanik Hesaplar
  • Galeri
  • İletişim
  • VRV
  • BLOG

Eurovent Sertifikası Nedir ?

11/17/2020

0 Yorumlar

 

Eurovent Sertifikası Nedir Ne İşe Yarar

Hasan Acül ' ün makalesinden yararlanarak konuya giriş yapacak ve konuyu derinlemesine ele alacağız. 

Eurovent Sertifikasyonu

      Eurovent sertifikası, iklimlendirme, soğutma, klima alanında kullanılan belli başlı ürün gamlarına yönelik isteğe bağlı alınan, uluslararası “ispat” belgesidir. Ürünlerin kapasite ve performans değerlerinin, Avrupa ve diğer uluslararası standartlara göre bağımsız test laboratuvarlarında doğrulandığını ispat eden; merkezi Paris’te bulunan Eurovent Sertifikasyon Firması tarafından verilen ürün sertifikasıdır [4]. Geçerlilik gördüğü temel pazar Avrupa’dır. Eurovent Sertifikası bir kalite veya güvenlik sertifikasyonu olmayıp, yalnızca imalatçıların yazılımlarında ve teknik ürün kataloglarında yayınladıkları/belirttikleri ürün performans ve kapasite değerlerinin doğruluğunu sertifikalamaktadır. Eurovent Sertifikasyon firmasının kurucusu ve sahibi Brüksel merkezli Eurovent (isim değişikliği öncesi Eurovent-Cecomaf) Derneği’dir.

          Sayısı 19 olan Eurovent Sertifikasyon programları, konfor klimaları, hassas klimalar, fancoil üniteleri, kanallı fancoil üniteleri, soğutma grupları, oda soğutucu evaporatörler, hava soğutmalı kondenserler, kuru soğutucular, soğutma kuleleri, klima santralleri, soğutuculu teşhir dolapları, kanatlı borulu tip ısıtma ve soğutma eşanjörleri, plakalı ve döner tip hava eşanjörleri, hava filtreleri, soğuk tavan üniteleri ve çatı tipi klima üniteleri ürün gruplarını kapsamaktadır [4]. Ürünler için sertifikayı bir kez almak yeterli olmamaktadır. Her program için farklı periyotlarda tekrar testleri yapılması zorunludur. Sertifika alma süresi, programın yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte -Eurovent’teki bürokratik süreçlerin ve test merkezinin yoğunluğunun da etkisiyle- yaklaşık 1,5 – 2 yılı bulabilmektedir. Sertifika bedeli programda uygulanacak testlerin sayısına bağlı olarak değişmektedir. Süreç başladığı andan itibaren Eurovent firması tarafından yıllık üyelik bedeli tahsil edilmeye başlanmaktadır. Katılımcı bir firma birden fazla sertifikasyon programına dahil olabilmektedir.

        Eurovent Sertifikasyon Programlarına göre Katılımcı sayıları Tablo 1.’de görülmektedir [4].       

         Eurovent Sertifikasyon programlarında farklı kıtalardan olmak üzere toplam 31 ülkeden
170 adet katılımcı firma yer almıştır. Katılımcı sayısına göre yapılan sıralamaya göre, ilk üçte Fransa, İtalya ve Almanya’nın yer aldığı görülmekte; Türkiye’nin ilk üç ülkeden hemen sonra gelen 4. en fazla sertifikaya sahip ülke olduğu göze çarpmaktadır. Ülkemizde, İstanbul’da (Gebze de dahil) 4 adet, İzmir’de 4 adet ve Ankara’da 2 adet olmak üzere, Eurovent sertifikası olan toplam 10 adet firma vardır. Firmalarımız, klima santralleri (8 katılımcı), kanatlı borulu tip ısıtma ve soğutma eşanjörleri (2 katılımcı), fancoil üniteleri (1 katılımcı) ve çatı tipi klimalar (1 katılımcı) olmak üzere 4 farklı program kapsamında sertifikalanmıştır [4]. (Bir firma birden fazla sertifikasyon programına dahil olabilmektedir). Eurovent sertifikası olan işletme sayımızın önümüzdeki yıllarda artacağı tahmin edilmektedir.

Resim

Hangi Ürünleri Kapsar;
Plakalı Tip Hava-Hava Eşanjörler (AAHE)
Döner Tip Hava-Hava Eşanjörler (AARE)
12 kW'ın altında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC1)
12 kW ila 45 kW arasında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC2)
45 kW ila 100 kW arasında soğutma kapasitesine sahip Konfor Klimaları (AC3) Klima Santralleri (AHU)
Soğuk Kirişler (CB)
Hassas Kontrol Klima Cihazları (CC)
Fan Coil Üniteleri (FC)
Kanallı Tip Fan Coil Üniteleri (FCP)
İnce Hava Filtreleri (F5-F9 Sınıfı) (FIL)
Soğuk Oda Evaporatörleri (HECOOL)
Hava Soğutmalı Kondenserler (HECOND)
Kuru Soğutucular (HEDCOOL)
Isıtma ve Soğutma Bataryaları (HECOILS)
Soğutma Grupları (LCP)
​Soğutmalı Teşhir Dolapları (RDC)

Eurovent Sertifikası firmalara ne avantajlar saglar?

             31 ülkeden 170 adet firmanın sahip olduğu Eurovent sertifikası programlarına katılan imalatçılar için sertifikanın getireceği bazı avantajlar şöyle sıralanabilir:

• Firma müşterileri satın aldıkları sertifikalı ürünün kapasite ve performans verilerinden emin olur ve enerji maliyetlerini doğrulukla öngörebilir. Sertifika, ürünlere ait kapasite ve performans verileri üzerinde “ispat edilmişlik/doğrulanmışlık” sağlar.
• Satışların artmasını sağlar.
• Ürün karlılığının artmasını sağlar.
• İhracat için önemli bir anahtar durumundadır; Avrupa pazarının kilidini açar, ihracat satış payını artırır.
• Eşit koşullarda, karşılaştırılabilir verilerle rekabette şeffaflık sağlar. • Ürün kalitesinin yükselmesini sağlar.
• Araştırma ve Geliştirme kabiliyetini geliştirir, AR&GE faaliyetlerini kurumsallaştırır.
• Firmanın Ürün Geliştirme faaliyetlerinin artmasını sağlar.
• Firmaya ulusal ve uluslararası prestij ve güvenilirlik sağlar.
• Kalite güvence sistemini güçlendiricidir.
• Kurumsallaşmayı güçlendiricidir.
 Firmanın yazılım geliştirme süreçlerine dahil olmasını sağlar.
• Firma teknik ve teknolojik seviyesini yükseltir. • Firma ufkunu ve hedeflerini büyütür.
• Çalışanların teknik seviyesini yükseltir.
• Finansal yapının kurumsallaşmasına yardımcı olur.

Resim

Klima Santrali Gövde Özellikleri

​Mekanik Dayanım

Santral gövdelerinde çalışma sırasında, negatif ya da pozitif basınç nedeniyle gövde tasarımına bağlı olarak sehim oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu sehim, EN 1886 standardında cihaz gövdesine
​± 1000 Pa basınç uygulanarak ölçülür ve sehimin gözlemlendiği geometrideki ölçüye oranlanır. Gövdede oluşan sehime göre cihazların mekanik dayanım sınıfı D1, D2 ya da D3 olarak belirlenir. D1 en iyi sınıftır ve 4 mm/m ‘den daha az sehim oluşan gövdelere verilir.

Resim
Resim

Gövde Sızdırmazlığı

Hava kaçakları klima santrali verimini önemli derecede etkilemektedir. Gövdeden dış ortama veya dış ortamdan gövdenin içine olan kaçaklar +700 ve -400 Pa basınçta ölçülerek sızdırmazlık sınıflandırması yapılmaktadır. Sınıflara göre izin verilen kaçak miktarları yüzey alanı cinsinden hesaplanmakta ve gövde L1, L2, L3 olarak sınıflandırılmaktadır. L1 en düşük kaçak sınıfını göstermektedir ve kaçağın 0,15l/s.m2 ‘den az olduğu gövdelere verilir

Resim



​1. Test altındaki klima santrali
2. Klima santrali test basınç göstergesi 3. Değişken hızlı fana alternatif olarak boşaltma vanası
4. Değişken hızlı fan
5. Akış ölçüm aleti
6. Giriş plakası
​7. Çıkış plakası

Filtre by-pass hava kaçağı

Filtre etrafındaki hava by-passları Standart dışı, klima santrallarının filtrasyon verimini azaltmaktadır. Klima santralleri ölçülen kaçak miktarına göre F5, F6, F7, F8 ve F9 olarak sınıflandırılmaktadır. F9 sınıfı en düşük kaçak değerine sahiptir. Prensip olarak, klima santrallarının, en düşük kaçak sınıfına ve en yüksek filtre sınıfına eşit standartta olması istenir.

SIZDIRMAZ FİLTRE KIZAK SİSTEMİ

Resim
1. Üst panel
2. Filtre üst omega sacı
3. Erkek Alüminyum kızak
4. Dişi Alüminyum kızak
5. Conta
6. Sıkıştırma mekanizması
​7. Filtre

FİLTRE KAÇAĞI TEST DÜZENEĞİ

Resim
1. Test cihazı
2. Giriş plakası
3. Filtre hücreleri ve sızdırmazlığı sağlanmış filtre çerçevesi 4. Filtre kesiti
5. Gövde

Termal Geçirgenlik

Klima santrallerinde şartlandırılan havanın ısı transferi hesaplaması yapılırken, gövde ile dış ortam arasında ısı geçişi olmadığı varsayımı yapılmaktadır. Özellikle dış ortama yerleştirilen ünitelerde, gövdenin izolasyonun yeterli olmaması durumunda, hem şartlandırılan havanın sıcaklığı dış ortam sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik göstermekte hem de santralin içinde veya dışında yoğuşma meydana gelme riski olmaktadır. Gövde içerisinde yoğuşma meydana gelmesi durumunda, yoğuşan su komponentlere zarar vermekte ve zamanla tozla birleşerek hijyenik olmayan bir ortam oluşturmaktadır.

Termal geçirgenliğin azaltılması amacıyla klima santrali gövdeleri çift cidarlı olarak üretilmektedir. EVO ürünlerinin kasa yapısı iki sac arasında 50mm kaya yünü kullanılarak çift cidarlı olarak tasarlanmış ve düşük termal geçirgenlik elde edilmiştir.

​Termal geçirgenlik faktörü, model kutusunun içi ve dışı arasında 20 K sıcaklık farkı oluşturularak ölçülür. Birimi W/m²K dir.

Termal Köprüleme

     Termal geçirgenliği azaltmak için tasarlanan panel yapısı, panel çevrelerinde ve gövde karkas yapısında kesintiye uğramakta, bu nedenle termal geçirgenlik katsayısı tüm gövdede homojen olmamaktadır. Termal izolasyonun bu şekilde kesintiye uğradığı noktalara ısı köprüsü adı verilmektedir. Isı köprülerin önlenememesi durumunda bu noktalarda yoğuşma olma ihtimali yüksektir.

​      Isıl köprüleme faktörü, santral gövdesi içerisine bir ısı kaynağı yerleştirilerek test edilmektedir. Gövdenin dış yüzeylerinde referans noktalar belirlenerek yüzey sıcaklıkları ölçülmekte ve iç ortam sıcaklığı ile referans noktalardaki en yüksek sıcaklık arasındaki farkın iç ve dış hava sıcaklıkları arasındaki farka oranı ısıl köprüleme faktörü olarak hesaplanmaktadır.

Resim

Aşağıdaki psikrometrik diyagramda klima santralinin yerleştirildiği alana göre yoğuşmanın başladığı ısıl köprüleme faktörleri belirtilmiştir. Dış hava sıcaklığı -12 ºC, klima santralinin yerleştirildiği mekanik ekipman odası da 24 ºC sıcaklığında olduğu varsayılmış ve her bir ısıl köprüleme faktörü sınıfı için yoğuşmanın başladığı nem değerleri hesaplanmıştır. Buna göre TB4 ısıl köprüleme sınıfındaki bir klima santrali için yoğuşma, bağıl nem değeri daha %18 iken başlamakta, TB1 sınıfına ait ısıl köprüleme için ise %57 bağıl neme kadar santral gövdesinde yoğuşma oluşmamıştır.

Resim
0 Yorumlar



Yanıt Ver.

    Serhat Betik Makine Mühendisi