Yerden Isıtma Tesisatında Kullanılan Malzemeler
Yerden ısıtma tesisatı yaparken kullanılacak malzemeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz..
* Borular ve Kılıf Borular
* Manşon ve Ek Parçaları
* Zemin Malzemeleri
* Kolektörler
* Sıcaklık Kontrolü
Borular ve Kılıf Borular
Yerden ısıtma tesisatındaki borular Pe-x borulardır. Bazı büyük firma üreticileri yerden ısıtma borularını pe-xa olarak üretirken bazı firmalar da yerden ısıtma için Pe-xb boruları üretmektedirler.
Biz bu tesisatları yaparken pe-xb boruları tercih etmekteyiz. Oksijen bariyerli pex-b borular sıcak su hatlarında ısıtma boruları olarak kullanılırlar. Polietilenler normal yapıları ile sıcak akışkanlara dayanım göstermezler. Zincir yapıları kroslink yapıya dönüştürüldükleri durumda ise çok yüksek sıcaklık dayanımı özelliğine kavuşurlar. Yapıları artık tekrar kullanılabilen termoplastik yapıdan geri dönüşümü olmayan termoset yapıya dönüşmüş olur.
PEX’ lerin dört tipi vardır. PEX-a peroksit yöntemi, PEX-b Silan yöntemi, PEX-c Işınlama yöntemi ve PEX-d azot yöntemi ile elde edilenler. Bu tipler arasındaki fark sadece; standardın talep ettiği kroslink oranıdır. Mekanik olarak bu farklılıklar, aynı mukavemeti sağlamak adına tespit edilmiştir.
PEXa ilk üretim yöntemi olup zor bir prosestir. Yeni yatırımda tercih edilmemektedir.
PEXb silan metodudur. Zincirler arasındaki ajan molekülleri yerleştirilir ve bu ajanlar buhar kürü uygulamasında farklı zincirler ile karbon bağları yaparlar. Proses tüm aşamaları ile firma içerisinde tamamlandığı için en çok tercih yöntemdir. Sıcaksu hatlarında kullanım esnasında kroslink olmaya devam eder.
PEX-c ışınlama metodudur. Işınlar ile karbon atomlarından hidrojen atomları kopartılır ve diğer zincirdeki hidrojen ile bağlanması neticesinde zincirler birbirine çapraz bağlanmış olur. Işınlama işlemleri üretim dışarısındaki başka yerlerde olduğundan nakliye maliyetleri ekstradan ürün fiyatını arttırmaktadır. Gama ışını ve elektron bombardımanı olmak üzere iki farklı ışınlama yöntemi vardır. Işınlama dozu iyi ayarlanamadığında zincirler zarar görebilmektedir. Ürün renk değiştirmekte ve sertleşmektedir. Gama ışını bakterileri öldürdüğünden ürün strelize olmaktadır. Bu özelliği sayesinde sıhhi tesisat hatlarında da tercih edilmektedir.
PEX-d azot yöntemi ile elde edilmektedir. Rekabet şartlarında üstünlük sağlayamadığından pazarda bulunmamaktadır.
PEX boruların termoset olması ile kaynak kabiliyetleri ortadan kalkmaktadır. Birleştirme için metal bağlantı elemanlarından istifade edilmektedir. Metal bağlantı elemanları ilave ekipman gerektirmeyen yüzüklü rekor tipinde olmaktadır. Rekorun anahtar ile sıkıştırılması esnasında boru dışına geçirilen yüzük rekorun konik yapısı ile boruyu sıkıştırarak sızdırmazlığı sağlamaktadır. Avrupa ilave olarak yüzüklü sistemi de kullanmaktadır. Bu yöntem için elektrikli sıkma aleti yatırımı gerekmektedir. Ancak rekorlu sisteme olan bir üstünlüğü söz konusu değildir.
Üretim Özellikleri PEX boruları ekstrüder üretim hatlarında üretilmektedir. Ürünler 160 m kangallar halinde paketlenmektedir. PEXb tipi kangallar halinde buhar tanklarına konulur ve 10 saat kür uygulanır. Zincir yapılarında %65 kroslink değerine ulaşılır. Bu değere ulaşan ürün sevk edilir.
Manşon ve Ek Parçaları
Yerden ısıtma tesisatında kullanılan ek parçalar aşağıdaki gibi sıralanmıştır.
Geçme Manşon Yerden ısıtma borularıyla yapılacak contasız, sürekli sızdırmaz geçme manşon bağlantısı için kullanılır.
|
|
Zemin Malzemeleri
Yerden ısıtma Straforu
|
Yerden Isıtma Şap Katkı Maddesi ( DIN 18560 uyarınca çimento şapları için). Malzeme: Yanmaz, klorid içermeyen, modifiye edilmiş poliglikolether
|
Kolektörler
Debi Göstergeli Paslanmaz Çelik Kolektör
|
|